www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Voorbeschouwing 48ste Geko Ypres Rally
18.06.2012 - 20:47, jdh - foto boutte

Komend weekend is Ieper opnieuw het Mekka van alle rallyfans. De 48ste Geko Ypres Rally is op vlak van deelnemers is geen absolute topeditie maar spannend belooft het wel te worden vooraan. Zevenvoudig winnaar Loix zal vooral aan Mikkelsen en Hšninnen een vette kluif hebben.

We kunnen er niet omheen: het IRC-kampioenschap kent een wat mindere periode, wat uiteraard invloed heeft op het deelnemersveld van de Geko Ypres Rally. Door diverse, voornamelijk crisisgerelateerde omstandigheden moet de Ieperse rally het dit jaar zonder oa. Kopecky, Basso, Bouffier, Basso, Rossetti, Cassier, Wilks,... stellen. Ook in kwantiteit moet de wedstrijd inboeten met 'slechts' 99 inschrijvingen, zonder de forfaits na het spijtige ongeval van Craig Breen van afgelopen weekend. Zo laat oa. Alastair Fisher (Fiesta S2000), goed bevriend met de in SiciliŽ verongelukte co-piloot Gareth Roberts, verstek gaan.

Loix tegen de groene brigade
De Ypres Rally blijft echter een topwedstrijd in het IRC en kan terug rekenen op de komst van het Skoda-fabrieksteam. Juho Hšnninen en Andreas Mikkelsen moeten de eer van het Tsjechische merk verdedigen en verschijnen het best gewapend aan de start in de Kattenstad. Hšnninen en Mikkelsen lijken de enige twee piloten die topfavoriet Freddy Loix het vuur aan de schenen kunnen leggen. 'Fast Freddy' beschikt dan wel over een privť-Peugeot 207 S2000, de wagen heeft toch de laatste evoluties en er is nog altijd de onmetelijke ervaring van de zevenvoudige winnaar.

Snijers en Tsjoen met 'gelijke' wapens
De Geko Ypres Rally is ook de hoogmis van het BFO BRC, tot nu toe een (eentonige) tweestrijd tussen Pieter Tsjoen en Patrick Snijers. Laatstgenoemde kan in Ieper de vertrouwde Mini JCW inzetten, weliswaar in S2000-uitvoering met kleinere bride. Tsjoen ruilt de C4 WRC in voor een Skoda Fabia S2000 van Wevers Sport, met steun van Skoda BelgiŽ maar zonder de allerlaatste evoluties. Winnen lijkt voor hen te hoog gegrepen maar een top-5 of misschien zelfs het podium is een haalbare kaart.
Voor de overige Belgische Super 2000-piloten aan de start zou een plaats in de top-10 een succes zijn. Mathias Viaene en Jonas Langenakens besturen elk een Peugeot 207, maar die beschikken niet over de laatste evoluties en erg ervaren zijn beide piloten nog niet met deze wagen. Vincent Verschueren en Tuur Vanden Abeele hebben dan weer meer kilometers in de benen met de Godrive-VW's, maar ook de Polo's zijn al lang geen topwagens meer op IRC-niveau.

Buitenlandse verrassing?
Het overgrote deel Super 2000's aan de start is uit het buitenland afkomstig maar slechts een kleine minderheid daarvan zien we helemaal vooraan meestrijden. Solowow (Peugeot 207), Gonon (Peugeot 207) en Barrable (Skoda Fabia) hebben reeds ťťn of meerdere deelnames in Ieper achter de rug en kunnen hoog scoren op regelmaat, Flodin (Ford Fiesta) en Wiegand (Skoda Fabia) kunnen bij hun debuut voor een verrassing zorgen. In klasse R4 zien we de deelname van oa. Jasper Van den Heuvel (Lancer Evo X), de ideale referentie voor de Oostenrijker Andreas Aigner (Subaru Impreza) die op de punten van het IRC-productiekampioenschap mikt.

Princen tegenover de 4x4's in Klasse 3
In Klasse 3 (groep N) is er opnieuw de deelname van Kris Princen met een Mťgane RS van Renault Sport. De Limburger moet opboksen tegen een resem 4x4-piloten, oa. De Cecco (Lancer Evo X), Colsoul (Lancer Evo X), Boon (Impreza N14) en Bruyneel (Impreza N15). In dezelfde klasse ligt ook een onderlinge strijd tussen streekrijders Rigole, Pyck, Coene en Barbier in het verschiet.

Uitgebreid veld in CitroŽn Racing Trophy en Fiesta Sport Trophy
In Klasse 5 trekken vooral de CitroŽns DS3 R3 uit de CitroŽn Racing Trophy de aandacht. Kevin Demaerschalk, Melissa Debackere en Caren Burton worden op eigen terrein uitgedaagd door de Fransen Quentin Gilbert en Jean-Mathieu Leandri en de Duitser Christian Riedemann, opkomende talenten in eigen land. Mogelijk komt ook Mathieu Arzeno de troepen versterken nadat de Peugeot 207 S2000 waarmee hij aanvankelijk zou deelnemen beschadigd werd bij een crash. Cťdric Cherain geeft forfait.

De CitroŽn Racing Trophy is er ook nog steeds voor de C2 R2 Max, met oa. Heuninck, Vanneste en Lacante als favorieten. De Fiesta Sport Trophy is met 18 deelnemers de populairste promotiecup. Baugnet, Arellano, Fernťmont en thuisrijder Priem zijn er de blikvangers.

  Alle praktische info samengevat
  Wie wint de Ypres Rally? Doe mee met de poll op onze Facebook-pagina!

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws