www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

7 conclusies na de TAC Rally
11.04.2017 - 19:44, tekst jeroen d'hulster - foto tom hollebeke

Stralend lenteweer, een uitstekend deelnemersveld, een spannend wedstrijdverloop en een immer vlotte organisatie: de 44ste TAC Rally mag een topeditie genoemd worden. De manche in Tielt heeft de kaarten in het BK verder door elkaar geschud. Verschueren heeft momenteel bijna alle troeven in handen, maar dat is niet het enige wat we na afgelopen weekend kunnen besluiten.

1) Vincent Verschueren wordt titelfavoriet nummer één
Elf keer al stond hij op het podium in een BK-wedstrijd, maar winnen lukte Vincent Verschueren tot dusver nog nooit. Afgelopen zaterdag vielen alle puzzelstukjes eindelijk in elkaar: een - dankzij de komst van ingenieur Yannick Willockx - perfect afgestelde Fabia , de ideale bandenkeuzes, een tikkeltje geluk door het vroege wegvallen van Abbring,… maar vooral: het vertrouwen dat het dit keer, voor eigen volk dan nog, wel zou lukken. Die eerste zege zal de Oost-Vlaming en het ganse Godrive-team ongetwijfeld een serieuze boost geven voor de rest van het seizoen. Het is aan Princen en vooral Abbring om de aanval in te zetten, maar of ze ‘Skurie’ nog kunnen bijbenen tegen de Condroz Rally is maar zeer de vraag.

2) Veelbelovende chrono's in het 'tweede peloton'
Achter de koplopers ontstaat elke manche een leuke 'wedstrijd in de wedstrijd' tussen een zogenaamd tweede peloton R5-piloten, aangevuld met Guino Kenis in zijn originele Mini. Melissa Debackere werd na een sterke start door pech geveld, terwijl even later ook Bert Cornelis zijn podiumdroom uit elkaar zag spatten. Pieter-Jan Maeyaert toonde vervolgens heel wat progressie aan het stuur van zijn Fiesta, maar een cardanbreuk en lekke band deden hem minuten verliezen in het klassement. Uiteindelijk pakte Polle Geusens na een erg verstandige wedstrijd de punten van de derde plek in klasse RC2. Ook gezien: de pechduivel die Bécaert blijft achtervolgen en de mooie Fiesta van een steeds snellere Parmentier.

3) Porsches geven het BK kleur
Een resem aan elkaar gewaagde R5-wagens maakt van het BK een leuk schouwspel, maar echt tot de verbeelding spreken doen ze niet. De Porsches doen dat wel. De 'platte kevers' zorgen niet alleen voor veel spektakel en een mooie sound, maar ook voor een interessante onderlinge strijd. Onder impuls van Tim Van Parijs vond in Tielt een ware ‘Porsche Cup’ plaats. Hoewel Van Woensel en Tanghe sterk voor de dag kwamen bij hun 997-debuut, toonde Van Parijs zich duidelijk de beste bij de GT’s. De ex-winnaar van de TAC Rally mocht bovendien mee op het podium. En hoewel Chris Debyser hen wellicht nooit zal kloppen, mag zijn mooie progressie ook wel eens vermeld worden.

4) De Subaru Legacy van Paul Lietaer is een halve WRC geworden
De Subaru Legacy van Paul Lietaer bleef sinds het debuut in Wervik 2015 steeds verder evolueren. Terwijl de 4x4-wapens van Stouf en Vanwijnsberghe nog in volle (her)opbouw zijn, staat Polle’s Legacy ondertussen volledig op punt. Dat de zesvoudige TAC-winnaar de Historic-wedstrijd op zijn naam zou schrijven was geen verrassing, maar dat hij dichtste achtervolger Dirk Vermeirsch op vijf minuten ging rijden had niemand verwacht. Lietaer streed bovendien vrolijk mee in het tweede peloton R5-wagens en klopte die andere Polle in de strijd om de vierde plaats algemeen. “Ik denk dat we nu klaar zijn om in Ieper op de zege te mikken”, zei de Snor, die er vorig jaar al met drie minuten voorsprong won…

5) Brecht Hoorne is nu al een hoofdrolspeler in de M-Cup
Nadat hij met een derde plaats in de M-Cup debuteerde tijdens de Rally van Haspengouw, mikte Brecht Hoorne stiekem op een beter resultaat in de TAC Rally. Toch wist hij afgelopen weekend, tot zijn eigen verbazing, meteen al de maat te nemen van zowel Kurt Braeckevelt als Franky Boulat. Met zijn BMW Compact was hij na enkele besttijden tot op een handvol seconden van leider Boulat genaderd. Een schakelprobleem hield hem echter van een eerste klinkend resultaat. Een al even sterke Boulat ging opnieuw met de zege aan de haal, maar eenmaal Braeckevelt en Hoorne hun nieuwe bolides volledig onder de knie hebben zullen ze het de Antwerpenaar wellicht nog knap lastig maken.

6) Guillaume de Mévius kent een hobbelig parcours
Zo snel mogelijk – liefst na Ieper al – de Junior-titel veilig stellen, was de bedoeling van Peugeot aan het begin van het seizoen. Voorlopig zit Guillaume de Mévius wat achter op schema, want na motorpech in Spa deden afgebroken wielbouten hem van de baan gaan in Tielt. Tussendoor maakte hij ook al een sortie in de Terre des Causses. De Mévius was zaterdag trouwens zeker nog niet klaar met Sébastien Bedoret, want voor zijn opgave had hij slechts twee seconden voorsprong op zijn merkgenoot. De voormalige Belgische kartkampioen reed daarna vrij makkelijk naar zijn eerste zege bij de Juniors. R2-debutant Achiel Boxoen moest dan weer vroeg aan de kant met pech, maar de eerste tijden waren zeker niet verkeerd.

7) Lommers zet de achtervolging in
Na zijn vroege opgave in het Criterium van de Rally van Haspengouw had Philip Lommers dringend nood aan een inhaalbeweging in het kampioenschap. De Limburger maakte zijn favorietenrol waar en ging net als vorig jaar met de Criteriumwinst lopen, maar een echte walk-over werd het niet. Wim De Reu nam een verrassend sterke start maar verloor de aansluiting na een foutje. Wouter Lievens sloot zijn BMW-debuut mooi als derde af, terwijl titelfavoriet Stefaan T’Joens in de slotproef nog zijn vierde plek verloor aan Xavier Alliet. Om af te sluiten vermelden we graag nog even de aardige chrono's van beginneling Tanguy De Mulder (Ford Fiesta R200).

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws