www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

De 4 regionale revelaties van 2018
19.12.2018 - 17:32, tekst jeroen d'hulster - foto's david mares & tom hollebeke

Het rallyseizoen is ondertussen al even achter de rug, het einde van het jaar is in zicht. Her en der verschijnen lijstjes, verkiezingen en awards. Ook wij blikken graag even terug op het voorbije seizoen. Dit keer brengen we u enkele revelaties onder de aandacht. Welke beloftevolle nieuwkomers ontdekten we dit jaar op regionaal niveau?

Wie ons al een tijdje volgt weet dat we graag – maar te weinig naar onze zin, en zeker dit jaar – berichten over het regionale niveau. Ook nieuw talent geven we graag wat extra aandacht. Een lijstje revelaties passeerde hier al eens eerder de revue. Daarom leek het ons een goed idee om opnieuw enkele recente ontdekkingen op te lijsten, maar dan vooral gericht op het VAS-gebeuren dat doorgaans minder aandacht krijgt. Regionale uitschieters van BK-piloten laten dus even buiten beschouwing en we hielden ook rekening met de opgedane rally-ervaring: maximum twee seizoenen. Na het overlopen van de uitslagen, klassementen en chrono’s van 2018 pikten we er deze vier namen uit. Misschien kende ze u nog niet allemaal, maar daar komt vanaf nu dus verandering in.

Kurt Boone
In dit lijstje citeren we niet per se piepjonge debutanten, maar ook enkele late roepingen. Kurt Boone bijvoorbeeld, die dit jaar op zijn 29ste debuteerde in de ASAF-rallysprint van Solre Saint-Géry. Met zijn Mitsubishi Lancer Evo 6 trok Boone vervolgens naar de Rally van Staden – waar hij vijf minuten liet liggen in een gracht – en de Hemicuda Rally. In Koekelare verraste hij met een tiende plaats algemeen na een spannend gevecht met o.a. Wim De Reu, Jelle Vermeire en Thierry Dekoninck. Pech weerhield de neven Boone ervan om te bevestigen in de 6 Uren van Kortrijk. Volgend seizoen wil de autohandelaar uit Lo-Reninge rustig verder leren en parcourskennis opdoen in eigen streek. Voetjes op de grond dus, maar die ‘oude’ Evo zien we in 2019 wel nog een paar keer uitpakken.

Damon Noyelle
Een verleden op twee wielen, dat is meestal een goed teken. Damon Noyelle was actief in motorcross alvorens hij vorig jaar copiloot werd van o.a. Anthony Caron. Dit jaar nam hij voor het eerst zelf het stuur in handen, en met succes. Na een opgave op de Monteberg, stuurde Noyelle zijn Subaru Impreza in Wervik meteen naar het podium in Divisie 1-2. In de TBR Rallysprint volgde al meteen een eerste algemene zege. Die overwinning deed hij nog eens netjes over in Staden, waar hij bovendien knap 15de algemeen werd. In de 6 Uren van Kortrijk miste hij nipt de top 30. De Boezingenaar stapt volgend jaar over op de Mitsubishi Lancer Evo 7 van Joost Vanbeveren, een wagen waarmee hij volgend jaar zeker een paar keer kan verrassen in het VAS-kampioenschap.

Bjorn Ramboer
Na Noyelle nog een naam uit Divisie 1-2 van het VAS-kampioenschap: Bjorn Ramboer. De Ichtegemnaar, broer van copiloot Steven, maakte vorig jaar zijn debuut met een Citroën Saxo. Na een relatief onopvallend en vooral pechrijk 2017, trad Ramboer dit jaar meteen op het voorplan in de sterk bezette klasse C. Drie podiumplaatsen, gevolgd door vier opeenvolgende zeges leverden hem de klassetitel en een tweede plaats algemeen in het kampioenschap op. Met zijn kleine Saxo reed hij zich ook twee keer in de algemene top 25. Daarna stapte hij in de Hemicuda Rally over op de ex-Vanderhauwaert Saxo groep A. Ramboer eindigde meteen aardig 18de algemeen, op 8” van Clio Challenge-winnaar… Vanderhauwaert. Volgend seizoen belooft de Saxo-piloot een smaakmaker te worden tussen het R2-geweld in klasse F.

Bjorn Syx
Van dit viertal heeft Bjorn Syx het minst aantal koerskilometers op de teller. De oldtimerhandelaar uit Dikkebus maakte dit seizoen zijn debuut in de Short Rally van de Monteberg. Hij deelde er het stuur van de Alltec Seys-Opel Kadett met Cedriek Merlevede, die net als Syx een verleden in autocross heeft. Hij reed er meteen twee besttijden in Divisie 4, voor Prinzie en De Keyser, maar kende verderop in het seizoen de nodige pech. Hij klopte wel nog ei zo na Paul Lietaer in de openingsproef van de Hemicuda Rally. In Kortrijk reed Syx op zondag de Mercedes 190 van James Gruwez in de kijker, als eerbetoon aan diens verongelukte dochter Sharon. Het is uitkijken naar het moment dat de BMW-specialist met zijn favoriete merk uitpakt.

En… wie is volgens u de Regionale Rallyrevelatie van dit seizoen? Stemmen via onderstaande poll kan tot 26 december om middernacht. De winnaar plaatsen we achteraf extra in de kijker.

Op zoek naar de data van alle belangrijke rallywedstrijden in 2019?
Bezoek www.rallykalender.be!

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws