www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Haspengouw: Tsjoen rijdt de C4 WRC meteen naar winst
26.02.2011 - 20:43, jdh

Pieter Tsjoen heeft voor de tweede opeenvolgende keer de Rally van Haspengouw gewonnen. De Oost-Vlaming kende weinig tegenstand bij het debuut met zijn CitroŽn C4 WRC en had aan de finish bijna vier minuten voorsprong op thuisrijder Jonas Langenakens (Lancer Evo X). Alexandre Romain (C4 WRC) klopte nipt Melissa Debackere (Impreza WRC) in de strijd om de derde plaats.

Zesvoudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen trad in Landen met een voor hem compleet nieuwe wagen aan. Hoewel er gevreesd werd voor aanpassingsproblemen had Tsjoen de CitroŽn C4 WRC vrij snel onder de knie. Hij nam in twee proeven meteen een halve minuut voorsprong op Alexandre Romain, die wat meer moeite had met de gebruiksaanwijzing van de C4. In de derde proef verraste Jonas Langenakens (Lancer Evo X) met een scratch op het onverhard van Zepperen, wat hem na de eerste ronde naar een tweede plaats bracht op een kleine minuut van Tsjoen. Romain volgde als derde, wat verderop lag Melissa Debackere (Impreza WRC) in strijd met de Lancers van Auquier en Lhonnay.

In de tweede ronde kon Tsjoen dankzij een nieuwe reeks besttijden zijn voorsprong vergroten, al wist Romain enkele keren in de buurt van zijn tijden te komen. De Cťzam-piloot liet zich echter verrassen op KP 10, waar hij op hoge snelheid van de baan ging en meer dan een minuut verloor. Romain bleef zo derde na een schitterende Langenakens, terwijl Debackere zich met moeite voorbij Lhonnay had geloodst.

Tsjoen kon met ruime voorsprong de slotronde aanvatten. De Oost-Vlaming bleef foutloos en behaalde zonder veel tegenstand zijn eerste, maar wellicht niet laatste overwinning met de CitroŽn C4 WRC. Tsjoen had uiteindelijk bijna vier minuten voorsprong op de man van de wedstrijd, thuisrijder Langenakens in een Colsoul-Lancer Evo X. Romain verloor nog eens een halve minuut en twee plaatsen op KP 11 maar wist dankzij een scratch in de laatste proef alsnog derde te worden. Debackere strandde op ťťn seconde van het podium, na een moeilijke verdere kennismaking met de agressieve Impreza WRC S12.

In de Super 2000-klasse werd Bernhard Ten Brinke (Fabia) snel verlost van zijn enige tegenstander: Dominique Bruyneel (207 Super 2000) werd na een cardanbreuk uit koers genomen na ongeoorloofde service tussen twee proeven. De Nederlander maakte enkele foutjes maar werd toch mooi vijfde, na een gedeelde scratch op de voorlaatste proef.

Naast een tweede plaats algemeen scoorde Langenakens ook een overtuigende zege in de standaardklasse. Lhonnay lag lange tijd op een tweede plek tot hij in Zepperen van de baan ging met zijn Lancer Evo 9. Auquier, die wat gebrek had aan competitiertime, werd zo tweede in groep N en zesde algemeen, na een sterk einde. Tweevoudig Historic-kampioen Yves Bruneel finishte derde met de Fixion-Impreza N14. Timo Van der Marel (Lancer Evo 9) werd vierde nadat hij veel tijd verloor door een sortie.

Bert de Jong (Lancer WRC) en David Bonjean (Impreza WRC) leken te gaan strijden voor de zevende plaats, maar naarmate het einde naderde werden ze belaagd door Marc Streel (Lancer Evo 6) en Kris Princen (Clio R3). De Jong ging in het donker van de baan en ook Bonjean verloor tijd. Ex-profrenner Streel werd uiteindelijk heel mooi zevende - na een tweede tijd op de slotproef - terwijl thuisrijder Princen naar de achtste stek en de zege in F2 reed. Het werd een makkelijke overwinning voor Princen, aangezien Kobus (Clio R3) snel last had van een warmgelopen motor en ook Weijs Junior (C2 R2 Max) motorproblemen kende.

De GT-overwinning ging naar Chris Van Woensel, die het met zijn Nissan 370Z niet onder de markt had op de vele vettige en onverharde wagen. Henri Schmelcher, de enige tegenstander van Van Woensel in GT, ging van de baan. In groep A noteren we ook de opgaves van Berleur (Lancer Evo 6 - versnellingsbak) en Monnens (Impreza - sortie).

  Eindklassement (Historic bij ter perse gaan nog niet beschikbaar)

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws