www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Dupan-Dupan winnen Belgian Westhoek Classic 2012
17.09.2012 - 19:21, persbericht

De familie Dupan hebben zaterdag voor de derde maal de Belgian Westhoek Classic op hun naam geschreven. Deze derde zege maakt hen ultieme recordhouder op het BWC-palmares, al werd de overwinning hen dit jaar niet in de schoot geworpen. In de touringklasse ging de overwinning naar de equipe Demey-Cracco in een schitterende Simca Rallye 2.

Op zaterdag 15 september namen uiteindelijk 73 van de 80 ingeschreven teams de start te Deerlijk. Op het programma: 300 kilometer oplettend navigeren binnen een strak tijdsvenster. Geneuzel was uit den boze. De toon werd meteen gezet op de eerste test van de dag. Een korte maar krachtige slalomproef met de nodige publieke opkomst zorgde voor minieme verschillen tussen de topteams. Problemen waren er meteen voor Van Dolder-Verdonckt en Aerts-Thirionet, maar beide equipes konden de wedstrijd probleemloos beëindigen. Eerste echte scherprechter in de wedstrijd bleek de doortocht door Sint-Denijs. Slechts 5 equipes in de expertklasse en 4 equipes in de touringklasse werkten de eerste etappe foutloos af, behoudens enkele strafseconden op de Show-RT en RT 1. De onderlinge strijd was nog heel open en de uitzetters voorspelden een puntensaldo van ongeveer 13 strafpunten bij de winnaar op het einde van de dag. Er kon dus nog heel veel gebeuren. Curinckx-Meeus in de touringklasse en Stephenne-Demortier in de expertklasse namen de leiding met minieme verschillen.

De tweede etappe was een ware veldslag in de unieke omgeving rond Ieper en diens slagvelden. Vervolgens zette de wedstrijd koers richting Noord-Frankrijk met alleen maar lovende woorden van de deelnemers over de doortochten tot in Cassel. Er waren zelfs haarspeldbochten te bespeuren dit jaar in het parcours! Tijdens de tweede etappe deden de equipes uit Nederland Van der Werf-Leurs en Lamberights-Den Hartog hun kaartleesland alle eer aan. Ze werden 1 & 2 tijdens deze etappe en Van der Werf-Leurs wisten als enige alle controles aan te doen met slechts 1 minuut tijdstraf. Een hele sterke prestatie gezien de moeilijke oude wegsituatie en enkele andere moeilijke controles. De top van het klassement begon zich stilaan te vormen en Dupan-Dupan namen de leiding. Stephenne-Demortier misten enkele belangrijke controles en vielen enkele plaatsen terug. Winnaars van vorig jaar, De Munck-D’Huyvetter, namen de tweede plaats in handen met slechts 1 minuut achterstand op de leiders voor het ingaan van de laatste en beslissende etappe. De derde plaats was in handen van Hamers-Claes. Ook zij volgen op slechts enkele minuten van de leiders. De derde etappe in de duisternis beloofde dus hevig te worden. In de touringklasse namen Demey-Cracco resoluut de leiding voor Van der Auwera-Van der Auwera en Curinckx-Meeus.

De laatste etappe, zo goed als volledig in de duisternis verreden, werd er ééntje om u tegen te zeggen. Geen grote moeilijkheden, maar het minste foutje werd meteen afgestraft. Dupan-Dupan kwam bij TC 26 één minuutje te laat waardoor De Munck-D’Huyvetter op gelijke hoogte kwamen! De derde regularity maakte het verschil in het voordeel van Dupan-Dupan met 4 seconden verschil! Van een spannende finale gesproken. Hamers-Claes konden hun derde plaats verstevigen door een derde etappe af te leggen zonder tijdstraf. Vierde werd verrassend Babeliowsky-Jaeken. Bij hun eerste deelname draaiden ze de ganse dag mee in de kopgroep en sloten de dag af op positie 4. Vijfde werden winnaars van twee jaar terug en leiders na etappe 1, Stephenne-Demortier. Plaats 6 en 7 waren voor andere kanshebbers op de overwinning D’Hoe-Desmet en Callens-Deplancke.

In de touringklasse kwam de nieuwkomer Verhulst-Verhulst wel héél dicht in de buurt van hun eerste overwinning door een foutloze derde etappe af te leggen. Ze werden maar heel nipt geklopt door Demey-Cracco die hun leidersplaats in het gevaar zagen komen door nog 3 minuten straftijd op te lopen in de laatste etappe. Curinckx-Meeus werden derde op minder dan 1 minuut van de winnaar. De top 5 werd vervolledigt door Vallaeys-D’Haese en Van der Auwera-Van der Auwera. Zoals voorspeld was de strijd in de touringklasse zelfs nog heviger als die in de expertklasse!

Als organisatiecomité gaan we eerstdaags onze wedstrijd zoals jaarlijkse gewoonte evalueren maar we kijken nu reeds heel tevreden terug op deze achtste editie. De wedstrijd kreeg meer dan ooit de nodige publieke belangstelling. En dat was te merken door de opkomst bij de publiekspunten en het aantal bezoekers die de live-verslaggeving volgden op de website. De nieuwe strafpuntenindeling werd positief onthaalt en de uitzetters gaan volgend jaar terug op dezelfde manier werken: pur mais dur! Maar misschien vanaf volgend jaar met nog duidelijkere (lees grotere) controleborden. De regroupplaatsen liggen nu al vast om van de negende editie terug een pittige maar leuke wedstrijd te maken. Een exacte datum zal rond de eindejaarsperiode meegedeeld worden en vanaf 1 januari 2013 komt de aangepaste website met alle info omtrent de volgende editie online inclusief alle info omtrent de opleidingsdag die de broertjes Vanoverschelde terug zullen organiseren in 2013.

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws