www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Condroz Rally: Een duel Casier - Snijers ?
30.10.2012 - 18:37, persbericht bfo-brc - foto boutte

Dit weekend wordt de slotmanche van het BFO Belgian Rally Championship 2012 verreden. Condroz Rally, de traditionele feestelijke afsluiter van het nationale rallyseizoen, kan opnieuw rekenen op een aantrekkelijk en goed gevuld startveld.

De Kampioen van BelgiŽ 2012, Pieter Tsjoen, geeft verstek. Daardoor mogen we ons aan een open strijd verwachten, al bewees Bernd Casier in de East Belgian Rally dat hij de rol van Tsjoen kan overnemen met de Ford Focus WRC08 van NRCS. Maar, Casier heeft geen te beste herinnering aan zijn deelname van vorig jaar met de Focus in Hoei.

Het parcours bevat traditioneel een aantal snelle stroken, wat niet in de kaart speelt van de winnaar van vorig jaar, Patrick Snijers. Maar, de Mini JCW WRC heeft wel een uitstekend onderstel wat op het meestal vettige parcours een troef kan zijn. Op dit parcours mogen we ook Eric Brunson niet onderschatten, want de Fransman bewees in Sankt-Vith uit het goede rallyhout gesneden te zijn.

7 verschillende merken bij de WRC's
Bij de outsiders moeten we rekening houden met Jonas Langenakens in de Subaru Impreza WRC S10 van NCRS en zeker met Stťphane Lhonnay, die elk jaar bijzonder sterk voor de dag komt in zijn thuisrally. Met de Skoda Octavia WRC is de streekpiloot zeker een kandidaat voor een podiumplaats. Ook Eric Cunin heeft veel ervaring in de Condroz en deze keer heeft hij met de Skoda Fabia WRC een wagen om vooraan mee te draaien. Dat geldt ook voor Lionel Hansen, die zijn Subaru Impreza WRC S10 aan de start brengt.

Pieter Tsjoen is wel niet van de partij, maar er komt wel een CitroŽn C4 WRC aan de start. Phlippe Stťveny zal, na zijn vroege sortie in de Rally van WalloniŽ, deze keer ongetwijfeld willen schitteren in de positieve zin. Xavier Bouche heeft zich ook ingeschreven met een CitroŽn, maar dan een Xsara WRC.

De 26-jarige Nederlander Bob de Jong, heel mooi op het podium in de Omloop van Vlaanderen, wil zich tonen met zijn Mitsubishi Lancer WRC05, een wagen die in Hoei al eens schitterde in handen van FranÁois Duval. Zijn landgenoot Edwin Schilt heeft zich op het laatste moment nog ingeschreven met een Subaru Impreza WRC S14. De Toyota Corolla WRC van Rudy Bouvart brengt het aantal World Rally Cars op 12. WRC's van maar liefst 7 verschillende merken, dat belooft interessant te worden.

Naast de WRC's, komen er nog een paar snelle jongens aan de start met een "klassieke" A8 in Klasse 1, zoals de Subaru-rijders Olivier Collard, BenoÓt Allart en Laurent Lťonard die het opnemen tegen het Mitsubishi-geweld van Hein Jonkers, Marc Streel, Jean-Luc Berleur, Francis Lejeune en Vincent Vertommen.

Van Woensel krijgt weerwerk van Vanwijnsberghe
In Klasse 2 krijgt kampioen Vincent Verschueren weerwerk van Davy Vanneste, die in Roeselare bewees dat hij niet veel tijd nodig heeft om sterke chrono's te klokken met de Peugeot 207 Super 2000. In Klasse 3 komt maken we ons op voor een mooi duel tussen de Renault Mťgane RS van Cťdric Cherain en de Mitsubishi's van Anthony Martin, Kris Cools en Alain Willems. Bij de achterwielaandrijvers start Chris Van Woensel na zijn knappe podiumplaats in Sankt-Vith als uitgesproken favoriet, maar Guino Kenis, de GT-kampioen van 2012, en Porschist Henri Schmelcher zullen het kleinste foutje van de BMW-piloot afstraffen. Ronnie Grauwels is opnieuw van de partij met de tweede BMW 130i van Heli Racing. Een BMW die ongetwijfeld indruk zal maken is de gloednieuwe BMW M3 "Prodrive" van Wim Soenens, die voor de gelegenheid bestuurd wordt door Didier Vanwijnsberghe.

In Klasse 5 staat de titelstrijd tussen Geoffrey Vander Schelden en Steve Vanbellingen centraal, maar het meeste spektakel verwachten we van de CitroŽn DS3's van RaphaŽl Auquier en Caren Burton, die uit moeten kijken voor de snelle Renault Clio R3 van Ghislain de Mevius.

PremiŤre van de Peugeot 208 R2 en de CitroŽn DS3 R1
In Klasse 6 zullen Victorien Heuninck en Guillaume Dilley in de eerste plaats strijden voor de zege in de CitroŽn C2-R2 Max Trophy, terwijl Xavier Baugnet, Jamie Brown, Hugo Arellano, Jordan Scaillet en Thibault Radoux strijden voor de zege, de titel en de ereplaatsen in de Ford Fiesta SportTrophy. Maar, voor het prestige willen ze natuurlijk dolgraag de klasse winnen, waarbij ze met Canal-RoblŤs in de Skoda Fabia R2 een serieuze concurrent hebben.

Matthias Boon presenteert trouwens in deze Condroz Rally de nieuwe Peugeot 208 R2, het gloednieuwe wapen van Peugeot, als "0"-wagen. Nog een premiŤre is het debuut van de CitroŽn DS3 R1 met Kevin Demaerschalk aan het stuur. De piloot van het RACB National Team krijgt in de nieuwe categorie R1 een referentie van formaat als concurrent: Elfyn Evans, "wereldkampioen" van de WRC Academy, die het potentieel van de Ford Fiesta R1 wil showen.

Kortom, spektakel en spanning verzekerd op alle niveaus, want ook de Historics, aangevoerd door niemand minder dan Robert Droogmans, zullen tot het uiterste gaan om kersvers kampioen Glenn Janssens het nakijken te geven.

  Genummerde deelnemerslijst
  Praktische info

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws