www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Voorstelling Junior Kampioenschap 2013
10.12.2012 - 22:56, persbericht

In 2013 zal in het kader van het BFO Belgian Rally Championship een Junior Kampioenschap georganiseerd worden. Piloten geboren na 31 december 1987 kunnen deelnemen aan het Junior Kampioenschap, behalve indien ze reeds een FIA prioritaire status genoten hebben. Ook buitenlandse licentiehouders kunnen deelnemen, op voorwaarde dat ze zich vooraf inschrijven voor het BFO Belgian Rally Championship.

De Juniors moeten wel rijden met een wagen van de groepen R1 of R2 om in aanmerking te komen. De auto's in groep R1 sluiten het dichtst aan bij het seriemodel. Naast de veiligheidsvoorzieningen en de klassieke uitrusting van een rallywagen, mogen de veren, schokdempers en motorsteunen door de constructeur aangepast worden.

In R1 hebben de piloten momenteel de keuze tussen vier verschillende merken:
- CitroŽn DS3 R1B
- Ford Fiesta R1B
- Renault Twingo R1B
- Toyota Yaris R1A (-1400cc)

Een R2 is een meer geŽvolueerde rallywagen, wat het prijsverschil tussen beide groepen verklaart. Zo mag een R2, naast de aanpassingen die mogelijk zijn in R1, uitgerust worden met verbeterde remmen, een klauwbak, aangepaste stabilisatoren, andere nokkenassen en een aangepaste elektronische motorsturing.

In R2 hebben de piloten vandaag de keuze tussen vijf verschillende merken:
- CitroŽn C2-R2
- Ford Fiesta R2
- Peugeot 208 R2
- Renault Twingo R2
- Skoda Fabia R2

Verschillende merken werken ondertussen aan de ontwikkeling van een R2. Zo heeft Opel aangekondigd dat er eerstdaags een Opel Adam R2 op de markt zal komen.

De snelste jongere
Voor de puntentelling werd een specifiek systeem uitgewerkt met een duidelijk doel voor ogen. Een groot rallykampioen dient immers over twee onmisbare kwaliteiten te beschikken. Enerzijds kan je enkel succes hebben wanneer je de wagen op de baan weet te houden, maar anderzijds dient een jong talent ook een opmerkelijke snelheid te tonen. Regelmaat alleen zal niet volstaan om Junior Kampioen te worden in het Kampioenschap van BelgiŽ!

Daarom zullen de punten toegekend worden op basis van een gezamenlijk Junior-klassement R1-R2, aangevuld met de punten behaald in de respectievelijke klassementen "R1 Junior" en "R2 Junior", volgens de barema's die ook gebruikt worden in het BFO BRC. Aanvullend zijn er extra punten te verdienen op elke klassementsproef. Per scratch in de groep kan er een bonuspunt verdiend worden, maar dan betreft het wel een algemene scratch, ongeacht de leeftijd van de concurrenten. Een terechte beloning voor de jongere die op een klassementsproef het volledige veld in R1 of R2 achter zich weet te houden en bovendien een extra prikkel voor de jongeren om er op elke klassementsproef voluit tegenaan te gaan.

Specifieke "Junior" licentie
Om de drempel naar het nationaal rallykampioenschap te verlagen voor nieuwkomers, biedt RACB een speciaal gunsttarief aan voor Juniors. De prijs voor deze specifieke vergunning "Junior R1" bedraagt amper 99 euro.

Extra promotie en gratis inschrijvingen
Bovendien garandeert de promotor van het Junior Kampioenschap 2013 extra aandacht voor de strijd bij de Juniors. Zo zal een deel van de televisieproductie gewijd worden aan het Junior Kampioenschap en wordt de strijd bij de Juniors ook extra belicht via specifieke persberichten voor- en na elke wedstrijd.

De eindwinnaar van het Junior kampioenschap krijgt alvast alle inschrijvingen voor de wedstrijden van het kampioenschap door RACB Sport aangeboden.

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws