www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Grote opkomst voor eerste opleiding Safety Officer
06.02.2013 - 18:56, persbericht

Niet alleen de piloten en teams stomen zich klaar voor de start van het BFO Belgian Rally Championship binnen twee weken in Landen, waar de Rally van Haspengouw het seizoen zal openen. Ook de organisatoren en officials bereiden zich voor op het nieuwe seizoen.

Het allerbelangrijkste voor iedereen die van ver of dichtbij betrokken is bij de organisatie van een rally blijft de veiligheid. Daarom investeert RACB vanaf dit seizoen in een opleiding Safety Officer, vooral bestemd voor de bemanning van de wagens die het parcours openen, voor de verantwoordelijken van de klassementsproeven en voor wedstrijdleiders en hun adjuncten.

Er zullen dit seizoen 4 opleidingsdagen georganiseerd worden op verschillende locaties, in functie van de kalender van het BFO BRC. Afgelopen weekend werd de eerste opleiding georganiseerd in Bocholt. De opkomst was opmerkelijk talrijk.

Een ganse dag passeerden alle facetten van de veiligheid tijdens een rally de revue. Jan Vervisch, Chief Safety Officer van de Geko Ypres Rally, schetste het wettelijk en reglementair kader, behandelde de verschillende functies en bijbehorende verantwoordelijkheden in een organisatie, wees de deelnemers op het belang van het juist inschatten van de risico's bij het opmaken van het veiligheidsplan van elke proef en ging dieper in op maatregelen om de veiligheid in het servicepark en de refueling te garanderen.

Boudewijn Baertsoen, organisator van de TAC Rally en de East Belgian Rally, gaf tekst en uitleg over het veiligheidsroadbook, het uitzetten van de proeven, het managen van het publiek en de bewoners voor- en tijdens een rally en behandelde verder de medische en politionele omkadering van het evenement.

Bjorn Vandecasteele, samen met Jan Vervisch verantwoordelijk voor de veiligheid van de wedstrijd in Ieper, legde de cursisten uit hoe de rallycommissie bij Binnenlandse Zaken het veiligheidsroadbook controleert en homologeert, welke de veiligheidsvereisten zijn en welke overheden en instanties vooraf hun toestemming dienen te verlenen.

Ook de deelnemers waren vertegenwoordigd, want Eddy Chevaillier, de succesvolle copiloot van achtvoudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen en sinds vorig jaar als official ook actief in de organisatie van de Rally van Haspengouw, ging dieper in op de functies van de technische posten op een klassementsproef (TC, Start, FF en Stop) en de procedures die gevolgd moeten worden bij het annuleren van een klassementsproef.

Kortom, een goed gevulde, gevarieerde en leerrijke dag over "Veiligheid in de Rallysport" voor de eerste lichting "Safety Officers".

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws