www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Complete voorbeschouwing Rally van Haspengouw
19.02.2013 - 18:52, jdh - foto boutte

Vorige week kregen we in Spa al een voorsmaakje maar het Belgische rallyseizoen schiet dit weekend pas echt op gang met de Rally van Haspengouw. De openingsmanche in Landen mag op een vernieuwd parcours bijna 100 teams verwelkomen. Het kampioenschap kondigt zich in vele aspecten veelbelovend aan maar een intense strijd voor de titel en algemene overwinningen en lijkt er voorlopig niet in te zitten. Met een Ford Focus WRC ‘10 is Freddy Loix torenhoog favoriet.

Fast Freddy draait al meer dan 20 jaar mee maar een Belgische titel ontbrak nog op zijn palmares. Met de ex-Latvala Ford Focus WRC ‘10 en alle manches op het programma is Loix dan ook de te kloppen man dit seizoen, maar hopelijk komen Tsjoen en/of Snijers hem later dit jaar nog weerwerk bieden zodat die mogelijke titel ook enige waarde bezit. In de Rally van Haspengouw zal Loix wellicht niet meteen tot het uiterste moeten gaan. Naast de BFO-Focus van het Franse 2C Compétition worden slechts twee andere WRC’s ingezet: de BMA-Octavia voor Stéphane Lhonnay en de Impreza WRC S5 van Bert Cornelis.

In de strijd om de dichtste ereplaatsen is het vooral uitkijken naar de Super 2000’s van oa. Vincent Verschueren (Polo) en Melissa Debackere (207), die op de snelle proeven hun handen vol zullen hebben met Chris Van Woensel en de BMW 130i. Maar ook enkele snelle Lancers mogen we vooraan verwachten, zoals de Colsoul-Evo X in handen van Kris Princen of de Aldero-Lancer Evo 9 van Anthony Martin. Daarnaast is het nog uitkijken naar de Evo X’s groep N van oa. Cools en Renkin, het Lancer-debuut van Tuur Vanden Abeele (Evo 7 ex-Beyne), de Lancer Evo X R4 van Claude Bal of de Porsche 911 GT3 van Yves Bruneel.

Het BK-deelnemersveld in Landen telt zo’n 60 teams en daarin neemt de R2-klasse een groot aandeel in. Die categorie wordt vooral bevolkt door ‘Juniors’ die de strijd aangaan in het nieuwe Junior-kampioenschap. Boon (Fabia R2), Radoux (Fiesta R2), De Mévius (Twingo R2) en Geusens (C2 R2 Max) zijn hierin de voornaamste kanshebbers en mogen het in R2 opnemen tegen enkele +25 piloten die niet meer in aanmerking komen voor het Junior-klassement, zoals Cherain (Twingo R2) of Canal-Robles (Fabia R2). In F2 bemerken we ook nog de deelname van Van Bellingen (Clio R3) en thuisrijder Langenakens (VW Polo GTI).

Tussen het jonge geweld in gaan ook nog een tiental Historics van start. Regerend kampioen Glenn Janssens mag het met zijn Porsche opnemen tegen Robert Droogmans (Escort MK 2). Benieuwd of thuisrijder Dirk Deveux (Porsche 911) in eigen streek dit duel kan verstoren.

Daarnaast brengt het RACB Rally Criterium nog een 30-tal wagens aan de start. Filip Barbier en Jean-Yves Laruelle, beiden met een Lancer Evo 9, vertrekken er als favoriet. Met oa. Boulat, Lootens, Lommers, Heusdens, Diels in hun M3's zijn de BMW's terug sterk vertegenwoordigd. (deelnemerslijst)

Timing & Parcours
TRCH sleutelde opnieuw aan het tracé en haalde oa. de bekende finish onder de spoorwegbrug vanonder het stof. Halle-Booienhoven blijft met 13,79 km de scherprechter terwijl de fans van onverhard zich zullen kunnen uitleven tussen de fruitbomen op Zepperen. De wedstrijd start om 8u in het rallycentrum, omstreeks 19u wordt de winnaar er terug verwacht. (timing)

Rallycentrum
Het rallycentrum met podium en servicepark bevindt zich voor de tweede keer op de voormalige militaire basis EMI22 (Hanuitsesteenweg 80 in Landen). Een programmaboekje kost 5 € en een algemene inkomkaart 20 €, per proef betaal je 7 €.

Live resultaten via www.rallytiming.nl

Liverallyradio via Trudo FM op 105.2 FM of www.trudofm.be

Website organisatie: www.rallyvanhaspengouw.be

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws