www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Freddy Loix wint seizoensopener in Landen
23.02.2013 - 18:56, jdh

Zoals verwacht heeft Freddy Loix de Rally van Haspengouw op zijn naam geschreven, de openingsmanche van het BK. Toch werd het geen complete walkover voor de Focus-piloot want een kapotte versnellingsbak en een lekke band zorgden voor tijdsverlies. Thuisrijder Kris Princen (Lancer Evo X) werd tweede op dik twee minuten, Stéphane Lhonnay werd na een sterke remonte in extremis derde.

Freddy Loix had na twee testsessies eerder deze week nog weinig tijd nodig om deze morgen in het ritme te komen. Op Halle-Booienhoven zette Fast Freddy dichtste achtervolger Lhonnay meteen op 20" en ook op de volgende proeven reed hij de ene overtuigende besttijd na de andere. Zoals voorspeld, maar in het wedstrijdslot werd het toch nog even spannend voor 'de Fredjes'. De ex-Cuoq Focus kreeg te kampen met een gescheurde versnellingsbak, wat 1'50" straftijd opleverde voor een uitgelopen vervanging. Even later zorgde een lekke band voor extra oponthoud maar Loix had op dat moment al zo'n 3 minuten voorsprong verzameld, genoeg marge om zonder al te veel zorgen naar zijn eerste zege van het prille seizoen te rijden. Een perfecte start dus van zijn BK-campagne, al komt er hopelijk wat extra tegenstand opdagen in de loop van het seizoen.

De strijd om de tweede plaats was gelukkig een stuk spannender. Stéphane Lhonnay (Octavia WRC) werd al vlug teruggeslagen door versnellingsbakproblemen terwijl ook Kris Princen last had van een nukkige bak op zijn Lancer Evo X. Bert Cornelis (Impreza WRC S5) reed zo lange tijd in tweede stelling maar helaas werd zijn sterke wedstrijd niet beloond met een podiumplaats. In de slotronde gingen zowel Princen als Lhonnay nog over Cornelis, die vrede moest nemen met de vierde plaats op slechts 11" van de Princens tweede plaats.

De top-5 werd vervolledigd door Vincent Verschueren, die met de Godrive-Polo S2000 de ganse dag een secondenstrijd leverde met Anthony Martin (Lancer Evo 9). Verschueren had in S2000 een dikke minuut voorsprong op Melissa Debackere die zevende finishte met de Peugeot 207. Daarachter maakten Streel, Bal en Jamoulle de top-10 compleet met hun Lancers. Oa. Van Woensel (motor), Lietaer (sortie op verbinding), Jonkers (motor), Cools (versnellingsbak),... moesten al vroeg aan de kant.

Robert Droogmans (Ford Escort MK 2) finishte net buiten de top-10 maar begon met een Historic-overwinning wel perfect aan zijn BK-campagne. Glenn Janssens (Porsche) ging in zijn jacht op Droogmans overkop en ook Deveux (Porsche) haalde het einde niet waardoor Kerkhove en Mylleville met hun Porsches mee op het podium mochten.

Vooraf werd vooral uitgekeken naar de strijd in R2, vooral tussen enkele Juniors die het nieuwe Junior-kampioenschap betwisten. Polle Geusens (C2 R2 Max) nam de beste start en werd na enkele proeven al van dichtste belager Matthias Boon (Fabia R2) verlost, die moest opgeven met een defecte servo. Cherain (Twingo R2) en Radoux (Fiesta R2) konden Geusens niet meer bedreigen en zagen de Limburger naar een mooie zege in R2 en de Junior-klasse rijden, een prestatie die bekroond werd met de BFO Award.

In het RACB Rally Criterium verschenen een 30-tal wagens aan de start. Franky Boulat (BMW M3) nam van meet af aan de leiding met in zijn zog merkgenoten Wim Lootens en Patrick Diels. Die konden Boulat enkele scratches afsnoepen maar de Antwerpenaar hield aan de finish nog 10" over op Lootens, Diels strandde op 49". Philip Barbier (Lancer Evo 9) kwam niet in het stuk voor en moest na de late opgave van Lommers (BMW M3) vrede nemen met de vierde plaats. Bjorn Renier (Clio) werd mooi vijfde en won de F2-strijd van Jimmy D'hondt (Clio), die weliswaar 2'20" straftijd opliep.

  Alle uitslagen

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws