www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Haspengouw Review: De Polo's geplaagd door kinderziektes
25.02.2013 - 19:34, persbericht

De eerste proef van het Belgisch kampioenschap Rally, de Rally van Haspengouw, met de VW Polo’s GTI van de Belgian VW Club aan de start, loste niet meteen de verwachtingen in. Teruggeslagen door een opeenvolging van kleine problemen, meestal van elektronische aard, slaagden de duo’s Jonas Langenakens-Lennert Salmon en Guillaume Dilley-Geoffrey Brion er niet in om het potentieel van de nog steeds in volle ontwikkeling zijnde wagen te tonen. Ondanks een symbolische zege in Groep M, dienden Guillaume en Geoffrey zich tevreden te stellen met een 28ste plaats, terwijl Jonas op enkele kilometers van het einde de strijd diende te staken met een kapotte schokdemper.

Met temperaturen die onder het vriespunt bleven en een gure noordenwind, hadden de toeschouwers van de Rally van Haspengouw eerder de indruk een rally in de buurt van de poolcirkel bij te wonen. En toch ging het wel degelijk om de eerste proef van het Belgisch kampioenschap die zaterdag in de regio van Landen werd georganiseerd.

Deze bijzondere weersomstandigheden speelden wellicht een rol bij de problemen die beide VW Polo’s GTI van de Belgian VW Club kenden en waarvan dus zowel Jonas Langenakens als Guillaume Dilley het slachtoffer werden. "Meerdere malen kloegen de piloten over een plots gebrek aan motorkracht", legt René Georges, teambaas van RGMI, uit. "Het gaat om een probleem dat we nooit eerder hebben gekend en ik denk dat de koude temperaturen de wagens parten hebben gespeeld. Ik wil benadrukken dat we de uitdaging zijn aangegaan om een seriewagen om te vormen tot een rallywagen. Dit heeft als voordeel dat de kosten beperkt blijven en we een wagen kunnen presenteren waarvan prijs-prestatieverhouding menigeen verwondert. Dit wil echter ook zeggen dat we gebruik maken van originele stukken zoals de originele elektronische motorsturing. Zelfs al hebben we heel wat aanpassingen doorgevoerd, toch lijken er zaken voor te zorgen dat de motor in bepaalde omstandigheden in veiligheidsmodus gaat.. en dit was meermaals het geval afgelopen zaterdag… Wij gaan nu goed analyseren wat er precies is gebeurd en we gaan alles in het werk stellen dat dit zich dit niet meer herhaalt."

Hoewel ze ertoe geleid hebben dat de piloten niet het beste van zichzelf konden geven tijdens de 14 chronoritten, waren de elektronische problemen niet van het begin tot eind aanwezig. En toen alles naar wens verliep, kon iedereen vaststellen dat de VW Polo GTI het best goed deed! "Het volstaat om naar de stand te kijken na de eerste twee klassementsproeven", glimlacht Guillaume Dilley. "Zonder onnodige risico’s te nemen, stonden we op een 21ste stek in het algemeen klassement, voor Mathias Boon en Thibaut Radoux. Bij de piloten uit de R2-klasse moesten we enkel Polle Geusens en Cédric Cherain voorlaten. Helaas begonnen daarna de problemen… De elektronische besturing die zowel de motor als de DSG-versnellingsbak regelt, leek bij momenten wel tilt te slaan. Soms verliep alles normaal, soms was het onmogelijk om de proef in goede omstandigheden af te werken."

Ondanks alle problemen eindigde Guillaume, samen met zijn co-piloot Geoffrey op een 28ste plaats. "Het is best wel wat frustrerend want als alles goed loopt, is de wagen echt fenomenaal", benadrukt de man uit Lasne. "De motor, de wegligging, de motriciteit… alles is beter dan wat ik ooit heb gekend. Nu gaan we samen met René Georges en zijn team hard werken om zo snel mogelijk een goed resultaat neer te zetten. En om hen extra te motiveren, schenken we hen alvast de beker van winnaars van Groep M, ook al is dit niet meer dan een symbolische zege…"

Min of meer hersteld van de griep die hem in de week voor de rally meerdere dagen in bed heeft gehouden, was Jonas Langenakens blij om aan de start te staan van zijn thuisrally. En ondanks zijn gebrek aan ervaring met een voorwielaangedreven auto, leek de jonge Landenaar al snel het goede ritme te pakken te hebben en na de eerste twee chronoritten slechts een 15-tal seconden toe te geven op Guillaume.

"Maar vervolgens kreeg ik met dezelfde problemen als die van mijn ploegmaat af te rekenen", blikt de vicekampioen van België 2011 terug. "Verlies van kracht en vervolgens de versnellingsbak die het noorden leek kwijt te zijn… Toch had ik maar enkele kilometers nodig met de Polo GTI om onder de indruk te zijn. Dit kleine wagentje heeft echt wel heel wat kwaliteiten ! De 1.4 TFSI heeft veel koppel en is krachtig en het onderstel is echt plezierig ! Maar de wagen is nog nieuw en we kregen zaterdag met nog wel wat kinderziektes af te rekenen."

Ondanks een aantal tijden waarmee hij zich tussen de concurrenten uit de R2-klasse nestelde, haalde Jonas helaas niet het eindpodium. Door een breuk van de ophanging in de laatste KP, moest hij het strijdtoneel in het zich van de meet verlaten. "Laat ons eerlijk zijn, het is niet verlopen zoals we hadden gehoopt", erkent ook Charles-Henri Bonnet, de Secretaris-Generaal van de Belgian VW Club. "Samen met René Georges en het team van RGMI beslisten we om een moeilijke uitdaging aan te gaan en een seriewagen om te vormen tot rallywagen… en er bewust voor te zorgen om bepaalde zaken niet aan te passen om zo de kosten beperkt te houden. Een voorbeeld daarvan is de originele versnellingsbak. We weten dat die minder efficiënt is dan een sequentiële versnellingsbak, maar naast de aankoopprijs, moet je ook de onderhoudskosten meerekenen. Ik ben overtuigd van het potentieel van deze wagen, zoals onze piloten trouwens in het begin van de wedstrijd wisten te bewijzen, en ik vertrouw erop dat René Georges oplossingen vindt voor de problemen die we hebben gekend. Afspraak dus in Tielt, op 6 april voor de TAC Rally !"

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws