www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Geko Ypres Rally: Freddy Loix voor nummer acht?
23.06.2013 - 21:03, jdh - foto boutte

De Geko Ypres Rally is en blijft nog altijd één van de belangrijkste rally's in het EK. Hoewel het deelnemersveld van de 49ste editie niet als 'grand cru' kan omschreven worden mogen we ons toch opmaken voor een interessante wedstrijd op verschillende vlakken. Alle ogen zijn gericht op Freddy Loix, die zijn zegerecord in de Kattestad nog iets scherper kan stellen.

De Intercontinental Rally Challenge smolt afgelopen winter samen met het vroegere EK en vormt vanaf nu met de steun van Eurosport het European Rally Championship. Het kampioenschap bevindt zich echter in een overgangsjaar want in afwachting van de nieuwe R5-wagens worden maar weinig officiële programma’s met Super 2000’s opgezet. Bovendien vormt de Geko Ypres Rally de laatste wedstrijd in een eerste reeks van zes, waardoor oa. Jan Kopecky verstek laat gaan omdat hij al voldoende resultaten heeft ingebracht. Toch heeft het officiële Skoda-team een fabriekswagen voorzien voor niemand minder dan Freddy Loix. De BK-leider moet het in Ieper zonder steun van BFO stellen maar kreeg uiteindelijk hulp van Skoda België en enkele plaatselijke sponsors om komend weekend voluit voor een achtste zege te gaan.

De topfavoriet moet vooral drie vertrouwde gezichten uit het ERC in de gaten houden. In de eerste plaats Bryan Bouffier, die dankzij het Ieperse Cuckoo Mobile terug met een Peugeot 207 Super 2000 aan de start verschijnt. Met Lara Vanneste naast zich kan de Fransman het Loix knap lastig maken. Het wordt ook uitkijken naar de prestaties van Craig Breen, de jonge talentvolle Brit die vorig jaar het SWRC op zijn naam schreef. De Peugeot-piloot debuteert in Ieper maar heeft wel Paul Nagle, de voormalige co van Kris Meeke, naast zich. Een derde vaste klant in het ERC is François Delecour, die met een Peugeot 207 S2000 zijn tweede jeugd beleeft. De Noord-Fransman kent het typische parcours van vroeger en zien we voor een top-5 meestrijden met oa. de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon (Fiesta S2000) en de Pool Michaël Solowow (Fiesta RRC). Eerstgenoemde werd oa. PWRC-kampioen in 2011 en zou geen moeite mogen hebben met een voor hem onbekend parcours. Solowow daarentegen is ondertussen een vertrouwd gezicht in Ieper en kan op regelmaat hoog scoren.

Belgische outsiders
De kans lijkt klein dat er behalve Loix een Belg op het podium zal staan zaterdagavond. Pieter Tsjoen slaagde er vorig jaar in maar zal dit keer afwisselend rijden en navigeren met Bernd Casier in een Skoda Fabia S2000. Een originele oplossing om een gebrek aan budget op te vangen maar het ontbreken van een geroutineerde co zal zich wellicht laten voelen. Bovendien mankeren beide heren wedstrijdritme, wat niet gezegd kan worden van de vertrouwde S2000-rijders in het BK. Melissa Debackere, vol vertrouwen na zeges in Oostrozebeke en Wervik, is klaar voor een topprestatie met de Peugeot 207 S2000. Ook Hermen Kobus kan ver komen met zijn Fiesta S2000. De Nederlander is een ideale referentie voor Vincent Verschueren, die echter steeds voluit moet aanvallen om met zijn minder snelle VW Polo de bovenhand te halen. Wie net als vorig jaar opnieuw voor een exploot kan zorgen – hij werd toen 16de met een C2 R2 Max - is misschien wel Davy Vanneste. De streekrijder bleef in Wervik in het spoor van Debackere en mag met zijn 207 S2000 stevige top-10 ambities koesteren. Tuur Vanden Abeele rijdt dan weer zijn laatste wedstrijd in de tweede VW Polo van Godrive. Verder zijn nog Super 2000’s voorzien voor de Fransman Leandri (207) en de Tsjech Tlustak (Fabia). Tamzarov (Fiesta S2000) wordt wellicht vervangen door de Fin Pajunen. Philip Cracco zorgt voor een tweede Fiesta RRC aan de start.

Van Woensel blikvanger in Klasse 3
Klasse 2 bevat naast de Super 2000’s en RRC’s ook nog de relatief nieuwe R4-wagens. We zien oa. Aigner (Impreza), Orsak (Lancer Evo 9) en Hadik (Impreza) in deze categorie, al wordt het vooral uitkijken naar Andy Lefevere (Lancer Evo X R4), voor wie de Ieperse rally de afspraak van het jaar is. Ook in Klasse 3 (groep N) zien we heel wat snelle Mitsubishi’s, met voorop de Evo X’s van Chris Van Woensel en David Croes. Zij mogen het opnemen tegen de Renaults Mégane van de Fransen Bonnefis en Consani en een resem streekpiloten. BK-leider Pyck (Evo 9) krijgt oa. Coene (Evo X), Prinzie (Evo X), Barbier (Evo 9) en Rigole (Evo X) als tegenstanders.

Hoogstaand veld in Klasse 6
Bij de voorwielaangedreven wagens zien we in Klasse 5 oa. De Winkel (Clio R3), Taylor (DS3 R3T) en Bessenyey (Civic R3) aan de start maar het is vooral uitkijken naar de strijd in Klasse 6. Meer dan 30 R2’s zullen komend weekend voor de meest bevochten klassezege zorgen. Tidemand (Fiesta), Boon (Fabia), de Mévius (208), De Cecco (208), Baugnet (208), Geusens (C2 R2 Max), Arellano (Fiesta), Van der Marel (Fiesta),… zijn de voornaamste kanshebbers. Sommige onder hen strijden ook nog mee in de Fiesta Sport Trophy en/of het BFO Junior-kampioenschap.

Spektakel voor en na
Na de doortocht van de zowat 100 deelnemers aan de EK-wedstrijd loont het beslist eens de moeite om te wachten op de passages van de ‘National Cars’, een wedstrijd voor groep M-wagens. Oa. Ceenaeme (BMW M3), Demeire (Ascona) en Boury (Mercedes 190) zullen ongetwijfeld voor spektakel zorgen. Het is ook aangeraden om wat vroeger op de proeven aanwezig te zijn want tussen de 00 en 0-wagen rijden Thierry Neuville en Kris Meeke buiten wedstrijd mee. Zij zorgen voor het internationale debuut van de respectievelijk Ford Fiesta R5 en Peugeot 206 T16 R5.

  Voorbeschouwing Ypres Historic Rally
  Alle praktische info samengevat

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws