www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Ypres: Nummer acht voor onklopbare Freddy Loix
29.06.2013 - 22:37, persbericht bfo-brc

Freddy Loix heeft zijn achtste Ieper-zege beet. Met de Skoda Fabia S2000 controleerde hij op zaterdag de stevige basis die hij vrijdag in de regen had gelegd. Peugeot-rijders Bouffier en Breen mochten mee op het podium terwijl Andy Lefevere (Lancer Evo X) nipt Hermen Kobus (Fiesta S2000) klopte voor de vierde plaats.

Met de Geko Ypres Rally stond dit weekend de absolute topwedstrijd van het BFO Belgian Rally Championship op het programma. De Belgische rallytoppers namen het in de West-Vlaamse klassieker op tegen de top uit het Europees kampioenschap, aangevoerd door het jonge Ierse talent Craig Breen.

Maar, zoals verwacht, stond er geen maat op Freddy Loix, die van start tot finish de wedstrijd domineerde met zijn officiŽle Skoda Fabia S2000. De enige die vrijdagavond even het tempo van een ontketende Loix kon volgen was Craig Breen, maar op de vijfde chronorit moest ook Breen afhaken door een gebroken aandrijfas. Freddy Loix had meteen een ruime voorsprong op Bryan Bouffier. Zaterdag controleerde Loix zijn voorsprong om voor de 8ste keer de Rally van Ieper te winnen. In het Belgisch kampioenschap behoudt Freddy het maximum van de punten met deze vijfde zege op vijf wedstrijden. "Het was niet mijn moeilijkste overwinning, maar een wedstrijd controleren is ook niet eenvoudig. Ik mocht zeker niet lek rijden en daardoor vermeed ik de diepste koorden. En vrijdagavond in de regen was het voor iedereen bijzonder verraderlijk. Het geeft me wel veel voldoening om de jonge internationale talenten toch opnieuw het nakijken te geven, hoewel ik dit seizoen een gebrek aan kilometers had in een Super 2000," lachte Freddy.

Voor de tweede plaats werd nog fel gestreden, maar de posities bleven ongewijzigd in de slotfase. Bryan Bouffier, genavigeerd door Lara Vanneste, werd knap tweede, voor Craig Breen, al had de Ier daar wel een enorme dosis geluk voor nodig. Breen ging immers van de baan op de allerlaatste proef! "Ik liet me vangen in een trage bocht, aan 5 km/h. Nochtans had Paul, mijn copiloot, me verwittigd," vertelde Breen. "We schoven in een gracht, maar toen gebeurde er iets wonderlijk. Van overal kwamen fans toegesneld om ons weer op de baan te krijgen. We verloren veel tijd, maar ondertussen hadden twee wagens vuur gevat op de proef, waardoor de chronorit geannuleerd werd en ons tijdverlies niet werd aangerekend."

Hayden Paddon, lange tijd in strijd voor een podiumplaats, liet zich zaterdagnamiddag verrassen en moest opgeven. Davy Vanneste reed een sublieme wedstrijd en was op weg naar de vierde plaats, tot de piloot uit Wervik op de allerlaatste proef zijn Peugeot 207 S2000 in rook op zag gaan. Een drama voor de revelatie van de wedstrijd. Door de opgave van Vanneste, schoof Andy Lefevere door naar de vierde plaats, goed voor de punten van de tweede plaats in het Belgisch kampioenschap. Hermen Kobus werd schitterend vijfde, na een secondenstrijd met Vanneste en Lefevere. Melissa Debackere rukt op naar de tweede plaats in het Belgisch kampioenschap, want Vincent Verschueren ging vrijdagavond in Langemark al van de baan. De maximale punten in Klasse 3 werden veroverd door David Croes, die een one-shot afwerkte met de Mitsubishi van zijn navigator.

De overwinning in het Junior BRC en de Ford Fiesta Trophy ging naar Timo Van der Marel, die bij zijn eerste deelname in Ieper eens te meer indruk maakte. "Deze rally is ongelofelijk. Wat een sfeer en wat een massa toeschouwers. Dit is ongetwijfeld de mooiste overwinning uit mijn carriŤre," vertelde de jonge Nederlander.

  Resultaten

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws