www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Ypres Review: Hermen Kobus vijfde na geweldige strijd
01.07.2013 - 19:29, persbericht

Met een brede smile reden Hermen Kobus en Erik de Wild zaterdagavond in Ieper over het finishpodium van de 49ste editie van de Geko Ypres Rally. Na twee dagen strijden op de limiet in de zesde wedstrijd van het Europees rallykampioenschap, behaalden ze een schitterende vijfde plaats, als eerste Ford-team tussen de internationale top. Voor de start van de wedstrijd was er vrijdagnamiddag enige ongerustheid bij Hermen en Erik. Terwijl de toeschouwers stilaan naar de eerste klassementsproef vertrokken, hield het team de weersvoorspellingen in het oog.

"Het gaat vanavond regenen en volgens het nieuw bandenreglement in het Europees kampioenschap mag er niet bijgesneden worden, tenzij de FIA Stewards uitdrukkelijk de toelating geven bij extreme weersomstandigheden," vertelde Hermen. "Onze Kumho's zijn slicks met een zachte compound. Het zijn de banden die door Kumho werden ontwikkeld voor Monte-Carlo. Maar, ik weet niet hoe die banden zullen reageren in de regen. We hebben slechts één run afgewerkt op de shakedown. Gelukkig hadden we na die run wel meteen een goed gevoel."

Vrijdagavond kort na de start in Dikkebus, begon het inderdaad te regenen. Op een uitermate glad parcours, reed Hermen met zijn Fiesta Super 2000 prima tijden, zodat hij na zes proeven op de 7de plaats stond, 0"4 achter Davy Vanneste, maar wel 2' voor Melissa Debackere. "Het gaat echt super, maar het was enorm glad, want de wagens voor ons hadden al veel modder op de baan gegooid bij het snijden in de bochten. Het is een mooi duel met Davy Vanneste, die de streek goed kent. Ik wil hem morgen toch passeren," vertelde Hermen vrijdagavond.

Zaterdag bleef de Fiesta Super 2000 toptijden rijden, maar ook Davy Vanneste verhoogde het tempo, terwijl Andy Lefevere met zijn Lancer EvoX R4 met de twee S2000's kwam meestrijden voor een plaats in de Top 5. Hermen en Erik haalden het maximum uit de Fiesta. "We zitten dicht bij de limiet. We zijn een keer rechtdoor gegaan op de Kemmelberg en in Westouter beleefden we een spannend momentje. We hebben Vanneste en Lefevere nog niet te pakken, maar we gaan er alles aan doen om in de top 5 te finishen. Blijkbaar is de concurrentie er niet helemaal gerust in, want regelmatig worden onze Kumho's bestudeerd door de technische afgevaardigden van het concurrerende bandenmerk," lachte Hermen bij het ingaan van de laatste lus van twee proeven.

Voor de laatste proef, de 29 km van Hollebeke, was de Kobus Ford genaderd tot op 4"8 van Lefevere. Maar, wat er op de slotproef gebeurde, had niemand voor mogelijk gehouden. De klassementsproef werd geannuleerd nadat de wagen van Davy Vanneste vuur vatte... "Een drama voor Vanneste, die een beresterke wedstrijd had gereden. We hebben twee dagen een fantastisch duel uitgevochten met Davy. Op de laatste proef ging Craig Breen nog van de baan, maar zijn tijdverlies werd niet aangerekend omdat de proef werd geannuleerd. We zijn dus vijfde geworden en daar ben ik enorm blij mee. Ieper is een grote internationale wedstrijd en ik had vooraf gemikt op een top 10. Ik ben supertevreden! Wat een wedstrijd."

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws