ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome

Eerste Omloop-zege en Belgische titel voor Freddy Loix
07.09.2013 - 21:15, jdh - foto boutte

Freddy Loix (Focus WRC) heeft met de Omloop van Vlaanderen zijn zesde BK-zege op zes wedstrijden gepakt. De Limburger is daarmee voor het eerst Belgisch kampioen. De Nederlander Dennis Kuipers (Fiesta WRC) finishte tweede op 1'21", Vincent Verschueren (VW Polo S2000) werd derde na de uitsluiting van Snijers (Porsche) wegens een gemiste tijdscontrole.

In de vijf voorbije BK-rally's is niemand er echt in geslaagd Freddy Loix te bedreigen voor de overwinning. Ook in Roeselare was het niet anders, want Dennis Kuipers werd op de enige vrijdagproef - de tweede werd geannuleerd na een sortie van Vanneste - al meteen op 11" gezet. Ook op zaterdag ging de suprematie van Fast Freddy verder, waardoor hij 's avonds zijn eerste Omloop-zege en eerste Belgische titel mocht vieren. Kuipers moest uiteindelijk 1'21" toegeven op de winnaar.

De resterende podiumplaats leek lange tijd naar de Nederlander Hermen Kobus te gaan, die met zijn Ford Fiesta de S2000-categorie domineerde tot een defecte cardan hem op vijf KP's van het einde deed stoppen. Ook Patrick Snijers kon BMA geen podium schenken in de eerste rally met zijn imposante Porsche 911 GT3. Een gemiste tijdscontrole zorgde ervoor dat de Limburger na de wedstrijd uit de uitslag werd geschrapt. Vincent Veschueren mocht uiteindelijk als derde mee op het podium. Zijn Polo uiteindelijk was de enige S2000 aan de finish, na de sortie van Davy Vanneste vrijdagavond, de opgave van Kobus en het forfait in de klasse van Melissa Debackere, die de motor van haar Peugeot brak op een test.

Debackere verscheen in extremis met de ASD-Celica aan de start en stuurde de 17 jaar oude GT4 naar de vierde plaats voor Jochen Claerhout, knap vijfde en GT-winnaar met zijn Porsche 997 GT3. Filip Pyck tikte als zesde aan en doet met zijn winst in Klasse 3 een gouden zaak in het kampioenschap. Na pech kwam thuisrijder Bert Coene (Lancer Evo X) tot op 9" terug van Pyck.

Aan de rand van de top-10 speelde zich een mooie strijd af tussen de toppers in de R2-categorie. De Peugeots van de Mévius, de Cecco en Baugnet waren ongenaakbaar voor de rest van het R2-veld en werden nooit meer dan enkele seconden gescheiden. Na de opgave van Baugnet leek de overwinning naar de Mévius te gaan, tot hij lek reed in de slotronde. De Cecco finishte uiteindelijk als eerste R2 en achtste algemeen, voor de Brit Rowe (Lancer Evo 3) en Van der Marel (Fiesta R2), eerste Junior en winnaar in de Fiesta Trophy waarin hij zich van de titel verzekerde.

Bij de Historics leek Paul Lietaer makkelijk een zevende zege te kunnen pakken maar het liep anders uit voor de snelste Escort-piloot van België. De Polle ondervond vrijdagavond problemen met de benzinetoevoer, wat hem op de verbinding 1'40" aan straftijd kostte. Zaterdagmorgen vertrok hij voor een inhaalrace vanop de 18de plaats richting leiding. In de slotronde ging hij nog voorbij thuisrijder Wouter Lievens (Porsche 911), Tobi Vandenberghe (Kadett) werd net als in Ieper derde. Lees hier een uitgebreider Historic-verslag.