www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Omloop Review: Cardanbreuk houdt Kobus van S2000-zege
08.09.2013 - 19:32, persbericht

Dit weekend werd de zesde manche van het BFO Belgian Rally Championship verreden in het West-Vlaamse Roeselare. Hoewel er zes snelle World Rally Cars aan de start stonden, sprak Hermen Kobus voor de start al over zijn ambitie om zaterdagavond na 16 klassementsproeven op het podium te staan. Een gedurfde uitspraak, maar de jonge Nederlander uit Lichtenvoorde hield woord, tot de mechaniek hem nog een keer in de steek liet.

Na de schitterende vijfde plaats in de Rally van Ieper, kwam Hermen Kobus vol vertrouwen aan de start in Roeselare. De Ford Fiesta S2000 zette op de eerste klassementsproef meteen een kanontijd op de tabellen: 2de tijd, achter Freddy Loix, maar voor de WRC's van onder andere Dennis Kuipers, Bert Cornelis en Peter Versluis. Op de tweede proef vrijdagavond in het donker werd de wedstrijd opgeschrikt door een zware crash van Davy Vanneste, een van de concurrenten van Hermen in Klasse 2. "Op de rondkoers in Beveren ging Davy Vanneste vlak voor ons van de baan. Hij knalde op een elektriciteitspaal, die op de weg viel. Toen we in die snelle linkse kwamen, kon ik de paal niet meer ontwijken. We zijn erover gereden, net als Vincent Verschueren, onze andere concurrent in S2000, maar gelukkig zonder schade. De proef werd daarna geannuleerd," vertelde navigator Erik de Wild.

Dichtste concurrent op meer dan een minuut Zaterdagochtend werd de tweede plaats overgenomen door Dennis Kuipers met zijn krachtige Fiesta RS WRC, maar Hermen en Erik bleven schitterende tijden klokken en hielden stand op de derde plaats algemeen. Na 11 proeven volgde Patrick Snijers met zijn nieuwe Porsche 997 25", terwijl Vincent Verschueren al op meer dan een minuut was gereden. "We zijn, zoals altijd, erg aanvallend gestart. We sloegen vrijdagavond al een mooie kloof op Verschueren en zaterdag zijn we blijven aanvallen. Het ging super, al was het parcours verschrikkelijk glad. De nieuwe mapping van de motor bleek geslaagd. Maar, het is ons blijkbaar niet gegund dit seizoen in BelgiŽ. In de laatste ronde, na de jump in Passendale, brak een aandrijfas. Omdat er nog een proef gereden moest worden voor de volgende service, was het onmogelijk om nog verder te rijden," vertelde Hermen ontgoocheld.

In elk geval showde de piloot uit Lichtenvoorde nog eens zijn enorm talent. Lang zullen Hermen en Erik niet stil blijven staan bij deze tegenslag, want woensdagavond nemen ze het vliegtuig naar ItaliŽ om er een rallystage te volgen bij Vittorio Caneva, de kampioenenmaker. "Donderdag en vrijdag volgen we een rallycursus bij Vittorio Caneva. We zijn heel benieuwd wat we van deze opleiding kunnen verwachten. We hebben in de Omloop van Vlaanderen al getoond dat we een zeker niveau hebben, maar heel wat grote namen in het rallywereldje, waaronder Juho Hšnninen, Kris Meeke, P-G Andersson, Mads Ostberg en Pontus Tidemand, hebben die opleiding gevolgd. De school van Vittorio Caneva werd ons ook aangeraden door Freddy Loix en Alain Penasse, de promotor van het Belgisch kampioenschap. De aanpak van Caneva is heel apart. Er wordt niet gereden met competitiewagens, maar je rijdt een bepaald traject door de bergen met een gewone wagen en via telemetrie wordt je rijstijl geanalyseerd en in detail verbeterd. Ik ben heel benieuwd," vertelt Hermen.

Ook Erik de Wild zal zich in ItaliŽ kunnen verfijnen in het werk als navigator, want ook voor hen is er een speciale opleiding voorzien. Hermen Kobus en Erik de Wild bewijzen daarmee dat ze nog een stapje hogerop willen, nadat ze dit weekend de Belgische referenties in hun categorie al domineerden.

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws