www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Complete voorbeschouwing East Belgian Rally
24.09.2013 - 20:01, jdh - foto boutte

Het seizoen 2013 begint stilaan op zijn eind te lopen. Het BFO BRC is dit weekend met de East Belgian Rally aan zijn voorlaatste manche toe. Kampioen Freddy Loix laat verstek gaan maar thuisrijder Thierry Neuville neemt met plezier de rol van publiekstrekker over.

Een gebrek aan budget èn een ondertussen afgebrande Ford Focus WRC... Na een '6 op 6' zien we Freddy Loix niet aan de start in Sankt-Vith, zodat we een open strijd voor de overwinning mogen verwachten. Zowel Kris Princen en Chris Van Woensel maken na lange tijd hun comeback met een WRC. Princen bestuurt de ex-NCRS Impreza WRC S9 van zijn co-piloot Peter Kaspers terwijl Chris Van Woensel zijn pas aangekochte Impreza WRC S5 komt testen. Een derde WRC op deelnemerslijst is de Toyota Corolla van Sébastien Sturbois.

Het podium is niet bij voorbaat weggelegd voor de WRC's. Zo komt Melissa Debackere net als in Roeselare met de ASD-Celica GT4 aan de start, waarmee ze alvast over meer topsnelheid beschikt dan haar vroegere tegenstrevers in Super 2000, Vincent Verschueren (Polo) en Hermen Kobus (Fiesta). Andere snelle 4x4's zijn de Lancers Evo 9 van groep N-rijders Anthony Martin en Filip Pyck. Na zijn sterk debuut in de Omloop van Vlaanderen is het uitkijken naar Patrick Snijers in de LogiTechnic-Porsche 997 GT3, die zich in in extremis inschreef. Andere achtertrekkers zijn de Porsches van Van Parijs en Claerhout, de ex-Lefevere BMW van Zimmer en de Schmid-BMW 130i in handen van Vandewauwer.

De populairste en interessantste categorie is echter opnieuw Klasse 6 waarin maar liefst 29 R2's van start gaan. Niemand minder dan thuisrijder Thierry Neuville (Fiesta R2) komt zich meten met de jonge leeuwen uit het BK, met name De Mévius (208 R2), Boon (208 R2), Geusens (C2 R2 Max), Cherain (208 R2), De Cecco (208 R2), Van der Marel (Fiesta R2), Radoux (Fiesta R2), Tidemand (Fiesta R2),... en vele anderen. Kortom, een strijd van hoog niveau om naar uit te kijken. Bij de Historics mag thuisrijder Hermann (Ascona 400) het opnemen tegen oa. Vanwijnsberghe (Escort MK 2) en Debyser (Transeurope), Porsche-rijders Mylleville en Kerkhove zullen zich vooral op de titelstrijd concentreren. (deelnemerslijst BRC)

Naast een aantrekkelijk deelnemersveld in het BK mag ook de deelnemerslijst in het RACB Rally Criterium gezien worden. De 4x4's worden vanaf volgend jaar verbannen in deze categorie en deze maatregel lijkt nu reeds effect te hebben. Oa. T'Joens en Lannoo verschijnen met hun Subaru aan de start maar de favorieten leek eerder Meyer (Yaris), Blaise (Clio), Boulat (BMW M3), Genten (BMW 325i), Legnes (Clio R3),... (deelnemerslijst Criterium)

Timing & Parcours
De proeven Büllingen, Bütgenbach, Amel (3x), Sankt-Vith en Burg-Reuland (2x) blijven behouden. Omstreeks 9u gaat men van start voor twee ronden van vijf proeven, aangevuld met nog eens drie proeven, samen goed voor 147 km tegen de klok. Het Criterium rijdt de eerste acht proeven na de nationale deelnemers. Donderdag is er van 17u tot 22u een shakedown in Möderscheid. (timing - on-boardbeelden proeven - info shakedown)

Rallycentrum
Sankt-Vith vormt opnieuw het hart deze rally, waar de Tieltse TAC-club alles in goede banen leiden in samenwerking met de plaatselijke AMC St-Vith. Het rallycentrum is gelegen in cultuurcentrum 'Triangel' met het servicepark in de nabije omgeving. (kaart rallycentrum - ticket-info)

Website organisatie: www.eastbelgianrally.eu

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws