www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Condroz Review: Matthias Boon verovert titel in Junior BRC
03.11.2013 - 20:44, persbericht

De eerste editie van het Junior BRC kende een razend spannende ontknoping in de Condroz Rally, de traditionele afsluiter van het rallyseizoen. Op de verraderlijke proeven rondom Hoei waren vier piloten nog in strijd voor de eindzege in het Junior-kampioenschap. Matthias Boon had de beste uitgangspositie, maar met 3 punten voorsprong mocht Timo Van der Marel niet voor hem finishen.

Vrijdag, op de showproef, nam de Nederlandse winnaar van de Ford Fiesta SportTrophy de beste start van de titelrivalen, maar één Junior gaf hen het nakijken: Ghislain de Mevius. De Peugeot-rijder zou zaterdag zijn topvorm bevestigen met onderweg twee snelste tijden, ondanks de sublieme chrono's van Kevin Abbring, de latere winnaar van de Franse 208 Rally Cup en toekomstige fabriekspiloot van Peugeot Sport.

Zaterdagavond, na KP 17, had de Mevius een minuut voorsprong bij mekaar gereden: "Ik voel me altijd goed in gladde omstandigheden. Het parcours is extreem verraderlijk, maar dat bevalt me wel!"

Ghislain de Mevius werd echter opnieuw uitgeschakeld door pech, toen de motor van zijn 208 R2 het liet afweten. Ook zijn 19-jarige broer Guillaume, die de categorie R1 domineerde en op weg leek naar een monsterscore in het kampioenschap (er waren 27 bonuspunten te verdienen), moest zondag de strijd staken: "Een R1 blijft delicaat en fragiel, zonder sperdifferentieel en met een standaard transmissie. In een koord reed ik de voortrein een beetje open en op de verbinding brak een aandrijfas. Dan is het meteen afgelopen. Jammer, maar ik heb dit jaar erg veel geleerd en hoop volgend jaar een stap hogerop te kunnen zetten naar een R2."

Naarmate het zaterdag droger werd, benutte Matthias Boon het vermogen van zijn Peugeot 208 R2 om stilaan afstand te nemen van Timo Van der Marel, maar de Peugeot-rijder ging even rechtdoor, net op het moment dat Van der Marel door een lekke band een tiental seconden verloor. Timo bekende op de limiet te zitten: "Ik kan echt niet meer uit de Fiesta R2 halen. We hebben al twee verwittigingen gehad. De laatste keer ging ik rond en knalden we op een strobaal. Gelukkig zonder erg, maar ik denk dat we de limiet al een paar keer overschreden hebben. Het is niet normaal dat we zo kort in de buurt van de Peugeots kunnen blijven, gelet op het verschil in vermogen."

Zondag ging de strijd in alle hevigheid verder. Matthias Boon leek te controleren, maar in de slotfase trok Van der Marel alle registers open. Uiteindelijk ging de overwinning naar Matthias Boon met een voorsprong van 7" op zijn titelrivaal in de Fiesta R2. "Wat een wedstrijd!," vertelde Boon, de Junior Kampioen van 2013. "Timo is blijven pushen. Op de laatste proef verloor ik 11", maar ik wist dat onze voorsprong voldoende groot was om geen risico's meer te nemen. Ik heb dit weekend enkel in functie van het Junior-kampioenschap gereden, zonder me druk te maken over de tijden van de andere Peugeots. Het Junior BRC leefde echt onder de piloten en de kameraadschap was heel tof."

Als Junior-kampioen is Matthias Boon al verzekerd van gratis inschrijving voor alle manches van het Belgisch rallykampioenschap 2013. Bovendien is hij automatisch geplaatst voor de Junior Shoot Out die begin 2014 georganiseerd zal worden. De eerste vijf Belgische piloten van het Junior BRC zijn trouwens automatisch geplaatst: Matthias Boon, Polle Geusens, Ghislain en Guillaume de Mevius en Thibault Radoux.

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws