www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

6u van Kortrijk: Thuisrijder Duquesne verslaat de favorieten
24.11.2013 - 19:21, jdh - foto bonte

Didier Duquesne heeft de eerste 'nieuwe' 6u van Kortrijk op zijn naam geschreven. Voor eigen volk versloeg de Celica-rijder Davy Vanneste (Peugeot 207 S2000) met 20", nadat de topfavorieten één voor één uitgeschakeld werden in de strijd om de overwinning. Met Didier Vanwijnsberghe (Escort MK 2) zegevierde ook bij de Historics een 'local hero'.

De herboren 6u van Kortrijk kreeg in een mum van tijd de deelnemerslijst gevuld, een veld dat voor een VAS-wedstrijd uitzonderlijk genoemd mocht worden. Vooraf keek iedereen uit naar een tweestrijd tussen Paul Lietaer (Impreza WRC S6) en Pieter Tsjoen (Focus WRC '05). Ondanks een gebrek aan ritme wist Tsjoen meteen de eerste twee besttijden neer te zetten, tot haperende elektronica hem op KP 3 bijna 15" deed verliezen. Ook Lietaer kende problemen in de openingsronde waardoor Claude Bal (Lancer Evo X R4) de verrassende leider was na vier proeven. Met slechts één seconde voorsprong kon de autohandelaar echter niet lang van van zijn leiderspositie genieten. Tsjoen ging opnieuw naar de kop na KP 5, waarna de wedstrijd plots een nieuwe wending kreeg...

De tweede doortocht in Bellegem betekende het einde voor Pieter Tsjoen die de Focus met aandrijvingsproblemen aan de kant moest zetten. Ook Bal verdween uit koers na een sortie waardoor Didier Duquesne (Toyota Celica GT4) halfweg koers de leiding in handen kreeg. De zuivelhandelaar uit Aalbeke voelde de hete adem van Davy Vanneste (Peugeot 207 S2000) in de nek, Lietaer volgde ondertussen op een dikke halve minuut en was bijgevolg zo goed als uitgeschakeld voor de overwinning. De tweede ronde betekende ook het einde voor John Deconinck die een sterk wederoptreden maakte. De Lancer Evo 9-rijder liet zich net als PJM Cracco (208 R2) verrassen op de vettige wegen rond Kortrijk.

In de slotronde zette Paul Lietaer nog twee besttijden neer waarna Davy Vanneste in een ultieme aanval de scratch draaide op KP Tombroek. De Menenaar naderde hiermee tot op 10" van Duquesne... die vervolgens nog eens alles uit de kast haalde op 'zijn' Aalbeke en met een finale scratch de mooiste overwinning uit zijn carrière pakte. Niet enkel voor Duquesne maar ook voor Toyota-tuner Devos Motorsport uit Aalbeke werd het een onverwachte maar daarom niet minder verdiende thuiszege. Met een tweede plaats op 20" sloot Davy Vanneste zijn pechseizoen toch nog in schoonheid af. Paul Lietaer, winnaar van de 'jongste' Kortrijk-editie in 1987, moest uiteindelijk vrede nemen met de derde plaats.

Vincent Verschueren (VW Polo S2000) kon niet rivaliseren met Vanneste in de meer geëvolueerde 207 en finishte vierde op een kleine minuut, op 33" gevolgd door Patrick Snijers (Lancer Evo 9) die zijn starte miste door turboproblemen. Bert Coene (Lancer Evo R4) werd zesde voor Marc Duez (207 Super 2000), die in de slotronde nog over Johan Caen (207 Super 2000) en Andy Heyrick (Subaru Impreza) wipte in het klassement.

De algemene top-10 werd vervolledigd door Didier Vanwijnsberghe, die van start tot finish aan de leiding reed in het Historic-gedeelte. Na een trage start kwam Wim Decock (Porsche 911) nog terug tot 43" en klopte hij nipt Bert Cornelis (Opel Monza) in de strijd om de tweede plaats. Ruben Maes en Melissa Debackere maakten met hun Porsches de top-5 rond.

In Divisie 1-2 raakte Stefaan T'Joens (Subaru Impreza) met Brecht Hoorne (BMW - cardanbreuk) al op de tweede proef zijn belangrijkste tegenstrever kwijt. T'Joens won met meer dan anderhalve minuut voorsprong van Piet Declercq (Lancer Evo 8), die in slotronde nog Bjorn Renier (Renault Clio) klopte.

  Resultaten

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws