www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Waarom u de Rally van Haspengouw niet mag missen
24.02.2015 - 19:08, tekst jeroen d'hulster

Komende zaterdag gaat in Landen het langverwachte BK rally van start. Het belooft een uitermate boeiend kampioenschap te worden want het is al lang geleden dat zoveel piloten met gelijkwaardige wagens zich engageerden voor een volledige campagne. Twijfelt u er nog aan om de verplaatsing te maken? Hieronder vindt u zeven redenen die u misschien kunnen overtuigen…

1) Alle titelkandidaten present
Het BK omvat dit seizoen maar liefst negen manches, waarvan de acht beste resultaten in rekening worden gebracht. Eén luttele joker dus en bovendien zijn er nog negen extra punten weggelegd voor piloten die van start gaan in alle wedstrijden. Kortom, wie de titel ambieert kan de Rally van Haspengouw niet aan zich voorbij laten gaan. Loix (Fabia S2000), Cherain, (DS3 R5), Princen (208 R5), Verschueren (DS3 R5), Grooten (DS3 R5)…. allemaal zijn ze op de afspraak, zonder Pieter Tsjoen te vergeten die last minute door J-Motorsport werd binnengehaald om hun Citroën DS3 R5 te besturen.

2) Mooie namen in RC1
De charme van het BK is nog steeds dat omzeggens alle wagens zijn toegelaten. Hoewel ze niet meer met open armen worden ontvangen staan toch nog twee snelle WRC’s aan de start. De kampioenschapsrijders zullen in hun strijd om de algemene overwinning een taaie klant hebben aan Chris Van Woensel die debuteert met de ex-De Jong Lancer WRC ’05. Ook Benoit Allart, die voorheen al mooie dingen liet zien met de Skoda Fabia WRC van Eric Cunin, mag niet uit het oog worden verloren, net als de snelle groep A-Lancers van streekrijders Colsoul, Langenakens en Streel.

3) Een resem nieuwe combinaties
Een nieuw seizoen betekent ook dat heel wat piloten met een nieuwe wagen van start gaan. Het is alvast uitkijken naar de eerste competitiemeters van Princen in de 208 R5, Tsjoen, Cherain en Grooten in hun DS3, de ex-de Jong Lancer WRC ’05 van Chris Van Woensel, de Porsche 997 GT3 van Patrick Snijers of de originele Chevrolet Corvette van Wim Soenens…

4) De Juniors in de schijnwerpers
Door de nieuwe startvolgorde zullen de doortochten van de Juniors in elk geval niet onopgemerkt voorbijgaan. Vijf jongeren mogen in de top-20 van start gaan, waaronder Polle Geusens (Peugeot 208 R2) die twee jaar geleden zijn doorbraak forceerde in Landen. Benieuwd ook of thuisrijder Stijn Pacolet (Peugeot 208 R2) zijn prestatie in de jongste Rally van Sint-Truiden kan bevestigen. Kevin Demaerschalk en Guillaume Dilley, vorig jaar beiden nog in de top-10 in Landen, zijn twee andere jongeren om in de gaten te houden. Met een Citroën DS R3 gaan ze de strijd aan in klasse RC3, weliswaar buiten het Junior-kampioenschap dat enkel voor R1 en R2 is voorbehouden.

5) Start van de nieuwe M-Cup
Deze winter staken enkele BMW-rijders de koppen samen om een nieuwe cup in het leven te roepen. De M-Cup moet voor een betere promotie zorgen van de BMW-rijders in het BK en zorgt voor extra deelnemers aan de minst bezette manches in het BK. In de Rally van Haspengouw, die niet meetelt voor een andere merkencup, zijn de acht deelnemers van de M-Cup dan ook meer dan welkom. De favorieten maakten voorheen furore in andere kampioenschappen. Zo neemt Tobi Vandenberghe (BMW 130i), vice-Historic kampioen in 2014, het op tegen Kurt Braeckevelt (BWM M3 E36) en Franky Boulat (BMW M3 E36), de Criterium-kampioenen van de afgelopen twee seizoenen.

6) West-Vlaamse strijd in het Criterium
Sinds vorig jaar geen 4x4’s meer, vanaf dit seizoen geen manche meer in de Rallye de Wallonie en quasi alle BMW-rijders richting M-Cup: het RACB Rally Criterium krijgt klappen te verduren. Toch krijgt men in deze nevenwedstrijd een 30-tal deelnemers aan de start waaronder heel wat West-Vlamingen die zich voor een volledige campagne engageren. Ook voor de zegestrijd belooft het met oa. Koen Lauwaert (Clio R3), Wim Lootens (BMW M3), Chris Dobbelaere (Opel Kadett) en Stefaan T’Joens (Renault Mégane) een West-Vlaams onderonsje te worden.

7) Een compact en uitdagend parcours
De Rally van Haspengouw is de East Belgian Rally niet, maar het parcours heeft heel wat meer te bieden dan het clichématige beeld van rechte stukken op betonbanen. TRCH biedt deelnemers en toeschouwers opnieuw vier interessante proeven, waaronder het uitdagende Zepperen dat bijna volledig uit onverhard bestaat. Voor zaterdag wordt droog weer voorspeld, maar de regen van de afgelopen en komende dagen zal beslist voor de nodige ‘pièges’ zorgen.

Deelnemerslijst en praktische info via www.trch.be

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws