www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Wat heeft de Spa Rally ons geleerd?
16.03.2015 - 20:30, tekst jeroen d'hulster - foto bfo-brc.be

Afgelopen weekend was het BK al aan zijn tweede manche in twee weken toe. Vooraan werd opnieuw voor elke seconde gestreden, met Freddy Loix als oververdiende winnaar voor Cédric Cherain en Kris Princen. Helaas werd de sportieve strijd overschaduwd door tal van wedstrijdfeiten en ondoordachte beslissingen vanuit de debuterende organisatie. De wedstrijd had aanvankelijk alles in zich om een bruisend evenement te worden maar draaide uit op een platte bedoening. Van Spa Barisart naar Spa Reine met een bittere nasmaak…

Dat Loix opnieuw indrukwekkend was in zijn Fabia Super 2000 en terug volop gelanceerd is in de titelstrijd, dat moeten we vooral onthouden. Maar de eerste editie van deze Spa Rally heeft ons verder nog geleerd dat…

… deze organisatie het illegaal verkennen wel serieus neemt en meteen een statement maakte door enkele piloten 3’ straftijd toe te kennen voor de start.
… ze misschien beter had gefocust op illegaal verkennen voor de officiële verkenningen dan erna, wanneer deelnemers nog eens situaties gaan nakijken die in laatste instantie nog gewijzigd waren in het roadbook.
… € 1300 inschrijvingsgeld voor 200 km KP toch wel buiten proportie is, ook al rij je op een schitterend parcours.
… Cédric Cherain op vlak van snelheid niet moet onderdoen voor Loix en Princen, maar door foutjes opnieuw de aansluiting met de kop van de wedstrijd verloor.
… de omstreden startvolgorde met de Juniors voor de WRC’s geen pretje is bij het toekennen van normtijden.
... een bijna onmogelijk vindbare en nutteloze TK tussen twee KP’s eigenlijk niet thuishoort in een rallywedstrijd.
… de organisatie meteen naar de letter i.p.v. de geest van het reglement handelde, door de teams die deze TK hadden gemist zonder pardon uit koers te halen, alsof er nog niet genoeg toppers hadden opgegeven.
… Vincent Verschueren hierdoor op een wel erg zure manier mooie punten laat liggen voor het kampioenschap.
… het jammer is dat Bernd Casier geen volledige of uitgebreidere BK-campagne afwerkt met zijn Fiesta R5.
… Freddy Loix nog steeds uitermate professioneel met zijn vak bezig is, door oa. na de tweede doortocht op de Clémentine nog nota’s aan te passen op basis van de onboardbeelden, i.f.v. van een mogelijk volgende editie.
… het een verkeerd uitgedraaide gok was om een organisatie die nog nooit een rally had ingericht meteen in het BK te laten meedoen, ook al heeft DG Sport op andere vlakken al zijn sporen verdiend.
… Michiel Becx zich steeds beter in zijn sas voelt op de Belgische wegen en het op regelmaat nog ver kan brengen in de BK-eindstand.
… de organisatie gelukkig de stad Spa volledig achter zich had zodat er nog op de Clémentine gereden kon worden.
… een fenomenale Stéphane Hermann zich vrijdagavond al in de top-10 had genesteld met zijn Fiat Punto, tot de Thierry Neuville van den Aldi (en dat is goed bedoeld!) er zaterdagmorgen plots zelf de brui aan gaf, gedegouteerd door de vele nadelige normtijden die hij kreeg.
… een met een smartphone gemaakt crashfilmpje via Facebook wel heel snel de nationale tv kan halen.
… Michaël Albert de overstap van circuit naar rally vrij goed heeft verteerd.
… een rally zeker niet beter georganiseerd is door een professioneel evenementenbureau dan door een vzw met gepassioneerde vrijwilligers, wel integendeel.
… het misschien wat ongepast is om foto’s van gecrashte wagens op sociale media te plaatsen terwijl de slachtoffers er nog in aanwezig zijn. Stijn Pacolet en Bart Sagaert, veel beterschap!
… Gino Bux enorm veel progressie heeft gemaakt het voorbije jaar.
… de organisatie afgelopen weekend meer vijanden dan vrienden heeft gemaakt.
… sommige piloten zo gedegouteerd uit de wedstrijd stapten dat ze mogelijk andere BK-rally’s van hun programma schrappen.
… we reikhalzend uitkijken naar de volgende manche in Tielt waar we opnieuw een schitterende strijd om de zege mogen verwachten, die hopelijk opnieuw de volle aandacht krijgt.

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws