www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Gouden Fabia, gouden zaak
19.05.2015 - 18:09, tekst jeroen d'hulster - foto's tom hollebeke

In de Sezoensrally mochten Loix en Princen in eigen gouw de titelstrijd verderzetten. Het Belgisch kampioenschap was al wat herleid naar een Limburgs duel, maar ook dat lijkt op zijn einde te lopen. Met een voor de gelegenheid gouden Skoda Fabia Super 2000 deed Loix een gouden zaak voor het kampioenschap, mede en vooral dankzij de opgave van Princen. Helaas werd de sportieve strijd andermaal overschaduwd, dit keer door een ongeval waarbij een toeschouwer gewond raakte.

Het leek een wat saaie en overbodige derde ronde te worden daar in Bocholt. De posities vooraan lagen zo goed als vast, of dat dachten we. Een immer bescheiden Van Woensel, die vooraf met een top-5 te voorzichtige ambities had uitgesproken, leek op weg naar de eerste zege met zijn Mitsubishi Lancer WRC. Niemand die het de man uit Schriek niet had gegund. Princen zou met een tweede plaats wat puntjes terugnemen op Loix, die door te harde afstellingen zijn start had gemist en het gat niet meer dicht kon rijden. Tot die dekselse KP Goolder, vier proeven van het einde. Chris Van Woensel schoof in de regen van de baan en raakte daarbij een toeschouwer die met een gebroken been werd afgevoerd. Dezelfde proef betekende ook einde wedstrijd voor Kris Princen, die aan de kant moest met een geblokkeerde versnellingsbak. Freddy Loix kon zo met een portie geluk nog een 13de zege aan zijn Fabia S2000-palmares toevoegen en zette in het eigen Limburg een belangrijke stap richting titel.

Is het aanvankelijk veelbelovende kampioenschap dan iets over halfweg al beslist? De kans is groot. Princen stond reeds op achterstand en was zijn joker al kwijt, maar met een tweede opeenvolgende opgave zag hij, net als een ander blauw getint team afgelopen weekend, de titeldroom uit elkaar spatten. De Peugeot-piloot leek in een reactie op Sporza al definitief de handdoek te hebben geworpen. “Laten we een kat een kat noemen, het is gedaan…” Over katten gesproken, de volgende manche speelt zich af in de Kattenstad. Princen kan (en moet) er bevrijd van titelstress voluit voor de zege gaan, want wie naast de titel grijpt kan zijn seizoen nog altijd enigszins redden met de beker… die eind juni op de Grote Markt van Ieper wordt uitgereikt.

Wie ongetwijfeld ook al met zijn gedachten in Ieper zit is Vincent Verschueren, die zijn foutloze wedstrijd beloond zag met een tweede plaats. Een podiumplaats was eveneens een mooie beloning voor Eddy Smeets, die Stephen Wright naar zijn thuiswedstrijd had gehaald. De jonge Ier liet, gelet op zijn beperkte ervaring met de wagen en het parcours, enkele mooie dingen zien. Hetzelfde geldt voor Jourdan Serderidis, die beetje bij beetje progressie maakt en vorige donderdag nog zijn eerste algemene zege boekte in de RS van Haillot. De Griekse gentlemendriver moest nipt Patrick Snijers voor zich laten, die onder de vleugels van Willy Plas en zijn team MI een betrouwbare Porsche terugvond. Nog het vermelden waard is de eerste nationale top-10 plek voor West-Vlaming Steve Bécaert (Lancer Evo X), die amper een dik jaar geleden zijn rallydebuut maakte.

Eenzame Juniors
Een mooie startpositie, voldoende persaandacht, een Junior Award met gratis inschrijving voor de volgende wedstrijd en zelfs tv-aandacht… Aan de promotor lijkt het alvast niet te liggen dat het Junior-kampioenschap dit seizoen maar mager uitvalt. Bovendien leek het drietal dat aan de start stond elk hun eigen wedstrijd af te werken en was er van onderlinge strijd weinig of geen sprake. Ook regerend Junior-kampioen Guillaume Dilley reed naar een eenzame winst in RC3, maar het brengt hem samen met extra punten voor de zesde plaats algemeen wel op een tweede plaats in de BK-tussenstand.

Een intense strijd was er daarentegen te beleven bij de Historics, waar de ganse dag een secondenduel woedde tussen Dirk Deveux (Ford Escort MK 2) en Frank Jorissen (Opel Manta 400). De Manta-rijder haalde het uiteindelijk met 1.6” na een ultieme jump op de laatste proef. In de M-Cup ligt het kampioenschap terug helemaal open na de opgave van Tobi Vandenberghe en de zege van Franky Boulat. Maar dè smaakmaker bij de BMW-rijders was ongetwijfeld de Nederlander Frank Gerritsen Mulkes, die Boulat met 46” klopte en tegelijk voor heel wat spektakel zorgde. Een andere BMW-piloot die zich in de kijker reed, maar dan in het Criterium, was Bert Bosmans. De thuisrijder mocht bij zijn comeback met een BMW 130i uit de Schmid-stal meteen zegevieren. Bjorn Renier (Clio R3) komt met een tweede plaats aan de leiding in het kampioenschap dat wellicht pas in Sankt-Vith beslist zal worden.

Eind juni staat met de Kenotek Ypres Rally de volgende BK-manche op het programma, het onbetwiste hoogtepunt van het seizoen. Ook op vlak van… veiligheid. De veiligheidsmaatregelen zullen er ongetwijfeld een stuk strenger zijn dan in Bocholt, waar het er op sommige plaatsen misschien wat laks aan toe ging met een spijtig ongeval tot gevolg. Een gebrek aan (daadkrachtige) stewards, 0-wagens die het nalaten eens te stoppen onderweg of toeschouwers die de gevaren onderschatten en lijf en leven riskeren voor die ene foto… We hoeven niet teveel focussen op het vinden van een zondebok, één enkele schuldige is er niet. Laten we als toeschouwer overal nog wat alerter en voorzichtiger zijn om ervoor te zorgen dat dergelijke ongevallen niet meer gebeuren. Tien meter van de weg staan lijkt soms te ver maar is meestal geen overbodige luxe, zoals nog maar eens werd bewezen jammer genoeg. En laten we vooral respect tonen voor de vrijwillige inzet van de stewards en het harde werk van elke organisatie, enkel zo kan de rallysport blijven bestaan.

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws