www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Wat heeft de Ypres Rally ons geleerd?
30.06.2015 - 19:36, tekst jeroen d'hulster - foto tom hollebeke

Een aantrekkelijke deelnemerslijst met toppers uit het BK, EK en zelfs WK, een vernieuwd en uitdagend parcours en een aangename zomerzon… alle ingrediënten waren aanwezig om van de afgelopen 51ste Ypres Rally een geslaagd rallyweekend te maken. Wanneer je daar bovenop een secondenstrijd op diverse niveaus krijgt met meerdere adembenemende passages tot gevolg, mag er zeker van een topeditie worden gesproken.

Er zijn nog zekerheden in het leven: de Rally van Ieper duurt twee dagen en aan het eind wint Freddy Loix. Het rijk van de Keizer van Ieper lijkt nog lang niet uit. Vrijdagavond verkeerde Fast Freddy nog in een quasi verloren positie, maar met een herboren Fabia kon hij op zaterdag de koplopers onder druk beginnen zetten. Niet zonder effect, want Breen ging in de fout terwijl Lefebvre en Bouffier lek reden met minutenverlies tot gevolg. Het bleef uiteindelijk tot twee proeven van het einde razend spannend en dat mag in een lange rally als Ieper een succes worden genoemd. Loix was, over het ganse weekend bekeken, misschien niet de allersnelste maar toonde zich vooral weer regelmatig, slim en zo goed als foutloos. Een ideaal recept voor een topprestatie in Ieper, zo begreep ook Vincent Verschueren. De Citroën-rijder scoorde in de thuiswedstrijd van zijn team een onverhoopte podiumplaats en doet daarmee een uitstekende zaak in het kampioenschap.

Alsof de strijd om de overwinning nog niet interessant genoeg was, werden we in Ieper ook nog eens verwend met een R2-gevecht tussen enkele razendsnelle ERC Juniors. Vooral de Adam-rijders maakten opnieuw indruk, waarbij Griebel na een lekke band op de laatste proef de zege aan Zawada moest laten. Ook bij de Historics was het nagelbijten tot het einde, maar Stefaan Stouf slaagde erin een jagende Paul Lietaer achter zich te houden, al bedroeg zijn bonus slechts drie seconden. Er was echter nog zoveel meer te zien langs de proeven. Deze Ieperse rally leerde ons ook nog dat...

… Kevin Abbring misschien iets te gretig op zoek ging naar revanche na zijn opgave van vorig jaar.
… de nieuwe, leuk klinkende Ford Fiesta R2 met Adrian Fernémont aan het stuur al enkele veelbelovende tijden liet noteren.
… François Delecour nog steeds enorm populair is, al zullen zijn Roemeense deernes daar ook wel voor iets tussenzitten.
… de nieuwe generatie Historics toch niet meteen overheersend blijkt te zijn.
… Joachim Wagemans verraste door in de tijden van de snelste ERC Juniors te draaien, maar zich jammer genoeg ook zelf twee keer liet verrassen.
… je ondanks een slechte startpositie toch mooie tijden kan neerzetten, zo bewees Kris Princen.
… regelmaat en je eigen wedstrijd rijden altijd lonen in Ieper, zo bewees Vincent Verschueren.
… 208-debutant Victorien Heuninck in ware McRae-stijl bleef aanvallen ondanks een koprol na de finish van KP Watou, met een knappe podiumplaats bij de R2’s tot gevolg.
… de komst van Skoda-ingenieur Yannick Willockx op zaterdagmorgen een belangrijke sleutel voor het succes van Loix bleek.
… Polle Geusens de Junior Awards blijft opstapelen, wat de waarde ervan wel doet afnemen.
… Filip Pyck weer maar eens een puike top-20 haalde bij zijn 22ste deelname.
… Romain Dumas het de koplopers knap lastig had kunnen maken mocht zijn Porsche niet dichtgeknepen zijn.
… de ticketprijzen bijna de pan beginnen uit te swingen, wat de occasionele rallytoeschouwers lijkt af te schrikken.
… Gino Bux de snelste ERC Juniors op geen enkel moment kon bedreigen, met een stopzetting van zijn programma tot gevolg.
… Stefaan Stouf best wel eens meer bestoeft mag worden.
… Patrick Snijers een GT-overwinning zonder veel glans behaalde.
… de snelste R2’s opnieuw garant stonden voor heel wat spektakel, met een speciale vermelding voor klassewinnaar Aleks Zawada.
… dit op alle vlakken één van de beste edities van de laatste jaren genoemd mag worden.

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws