www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Wat heeft de Omloop van Vlaanderen ons geleerd?
08.09.2015 - 19:13, tekst jeroen d'hulster - foto tom hollebeke

Afgelopen weekend werd met de 56ste ConXion Omloop van Vlaanderen het tweede deel van het BK ingezet. Net als in de voorbije drie edities viel ook hier weer het kampioenschap in een beslissende plooi, of toch bijna. Loix’ derde opeenvolgende titel ligt binnen handbereik terwijl Dilley goed op weg is om vice-kampioen te worden.

De Roeselaarse manche leek er halfweg augustus nog veelbelovend uit te zien, maar helaas verloor de wedstrijd met Lefebvre, Allart en Vanneste nog voor de start enkele favorieten. Verder misten we nog een Lefevere of Van Parijs, maar uiteindelijk stelden we ons toch tevreden met oa. Loix, Princen en Verschueren. Het trio leek er een leuke zegestrijd van te maken, maar helaas kwam daar zaterdagmiddag vroegtijdig een einde aan door pech voor zowel Princen als Verschueren. De immer betrouwbare combinatie Loix-Skoda reed zo nog maar eens eenzaam naar winst. Als Loix straks in Sankt-Vith de titel pakt is de kans trouwens groot dat we de kampioen niet meer aan het werk zien in de Condroz Rally.

Hoewel deze editie misschien wel de zwakste in jaren was, vielen hier en daar toch enkele lichtpuntjes te noteren. Didier Duquesne toonde dat hij de Fiesta R5 steeds beter onder de knie heeft en trekt met een tweede plaats vol vertrouwen naar zijn thuisrally. Van West-Vlaamse zijde kwamen ook Filip Pyck en Bert Coene sterk voor de dag, maar hun spannende duel hield helaas op na een lekke band voor laatstgenoemde. De strijd bij de voorwielaangedreven wagens leefde weer even op, met een mooi gevecht tussen DS3-rijders Dilley en Demaerschalk, enkele snelle R2’s en de immer weergaloze Hermann. Bij de Historics zorgden enkele relatief nieuwe namen voor de nodige animo terwijl we in het Criterium een secondenstrijd tot op de laatste proef kregen. Van deze Omloop blijft ons verder nog bij dat…

… Jourdan Serderidis zijn podiumplaats vooral te danken had aan KP Zoning, waar hij telkens een overtuigende besttijd neerzette in de mooie DS3 WRC.
… het met de titelkansen van Guillaume Dilley een beetje is zoals met Nederland en het EK voetbal: mathematisch kan het nog.
... Polle Geusens nog eens zijn potentieel en dat van de nieuwe Ford Fiesta R2 toonde door quasi meteen te wedijveren met Victorien Heuninck.
… Tobi Vandenberghe ondertussen ook de snelste 130i uit de stal van Schmid volledig naar zijn hand heeft gezet.
… als Filip Pyck en Bert Coene plots in strijd bleken voor een podiumplaats, je je even in de TBR Rally waande.
… Vincent Verschueren met o.a. twee besttijden bewees opnieuw een stapje vooruit te hebben gezet.
… een misser van een copiloot andermaal tot een verloren wedstrijd leidde (bis), nadat Criterium-leider Lootens vergat over het podium te rijden tussen de twee wedstrijdronden door.
… de R5-wagens van PSA opnieuw geplaagd werden door technische problemen, in tegenstelling tot de Fiesta’s.
… regenbanden op sommige verbindingswegen aan de bomen groeien of uit de lucht komen vallen.
… Pieter-Jan Maeyaert niet enkel snel maar vooral ook weer spectaculair voor de dag kwam, wat hem steeds meer een publiekslieveling doet worden.
… politie Roeselare opnieuw prominent aanwezig was op en rond de proeven.
… het Criterium-kampioenschap een razend spannende finale tegemoet gaat in de East Belgian Rally, want met Dobbelaere, Catelin, T’Joens en Renier maken nog vier piloten kans op de titel.
… er eindelijk eens strijd was in de R1-klasse, waarin het fraaie debuut van Sébastien Bedoret werd beloond met de Junior Award.
… Stéphane Hermann bewees dat hij ook op een voor hem onbekend terrein de R2’s de baas kan.
… Wim Muilwijk een leuke aanwinst bleek voor de M-Cup, waarin Franky Boulat met de beste papieren naar de slotmanche in Sankt-Vith trekt.
… de twee seconden bonus die Princen vrijdagavond had bijeengereden vooral te danken waren aan een populaire ‘shortcut’ op het onverhard van De Ruiter.
… de wedstrijd meermaals de nationale media haalde, maar vooral op een manier die we liever niet zien.

  Bekijk hier meer foto's van Tom Hollebeke

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws