www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Het seizoen 2015 van A tot Z (deel 1)
28.12.2015 - 17:21, tekst jeroen d'hulster - foto tom buyse

Het einde van het jaar is in zicht en dan passeren onvermijdelijk diverse jaaroverzichten de revue. Ook wij kijken op geheel eigen wijze even terug op het afgelopen seizoen. Aan de hand van het alfabet overlopen we de belangrijkste feiten en prestaties van 2015. In het eerste van drie delen komen de letters A tot I aan bod.

Aasgieren - Het is een trend die moeilijk te keren lijkt: zodra er ergens een sortie is gebeurd, zijn de beelden in een mum van tijd op sociale media terug te vinden. Respect voor de mogelijke slachtoffers lijkt daarbij soms ver te zoeken. Zowel bij de sorties van Pacolet in Spa als Bossu in Wervik waren bepaalde beelden niet bepaald voor publicatie vatbaar.

Bécaert - De Mitsubishi-piloot mag dankzij een resem ereplaatsen één van de revelaties van het seizoen genoemd worden. Steve Bécaert is in amper zijn tweede seizoen uitgegroeid tot een vaste waarde op regionaal niveau. De Poperingenaar deed ook de moeite om buiten West-Vlaanderen bij te leren, wat hem dankzij een trip naar Sint-Truiden de VAS-titel in Divisie 3 opleverde.

Cherain - Nog voor de start van het seizoen zorgde hij met zijn overstap naar D-Max voor commotie. Door een gebrek aan budget en testmogelijkheden kon de Luikenaar echter nooit meespelen voor de titel. In Namen scoorde Cherain met dank aan Loix zijn eerste BK-zege, maar de overwinning bij zijn WRC-debuut in de Condroz, nota bene voor eigen volk, is ongetwijfeld zijn hoogtepunt van het jaar.

Dilley - Na diverse promotieformules maakte Guillaume Dilley de logische overstap naar een Citroën DS3 R3 Max. Jammer genoeg kon hij zich te weinig meten met Kevin Demaerschalk, die niet over dezelfde middelen beschikte, maar zijn snelheid en regelmatigheid leverden hem wel de titel van vice-kampioen op. Verbazen deed hij pas echt bij zijn knap R5-debuut in de Condroz Rally.

East Belgian Rally - De strijd die we in de Oostkantons te zien kregen was quasi ongezien. Tot op de laatste proef werd om elke seconde gevochten, in een strijd waarin eigenlijk geen verliezers waren. Voldoende (betrouwbare) wagens en piloten die aan elkaar gewaagd zijn, dat wensen we het BK vooral toe volgend jaar.

Fast Freddy - Ondertussen telt hij 45 lentes, maar Loix heeft nog niets van zijn pluimen verloren en blijft als een professional te werk gaan. Dankzij een minimale foutenlast, een betrouwbare wagen én een portie geluk kon hij dit jaar een tiende keer winnen in Ieper en een derde keer Belgisch kampioen worden. Volgend jaar gaat hij voor de nummers elf en vier.

Godrive - Hoewel het team van Gaby Goudezeune op geen enkele manier officiële steun kreeg, was hun R5 wel de meest betrouwbare van alle wagens van de PSA-groep. Na een schitterend podium in Ieper, bleven ze hard verder werken aan de afstellingen. Met succes, want in de tweede seizoenshelft maakte Verschueren hierdoor de definitieve aansluiting met de toppers.

Heuninck - De jonge Fransman toonde met o.a. een knalprestatie in Ieper dat hij niet langer iets te bewijzen heeft in de R2-categorie. Zijn derde plek tussen de ERC-toppers was meer waard dan de eindzege in een onderbezette 208 Trophy. Met twee opeenvolgende podia in Oostrozebeke en Wervik toonde Vic dat ook een 4x4 hem uitstekend ligt. Hopelijk slaagt hij in de definitieve overstap.

Inschrijvingsgeld - Wedstrijden worden steeds korter, maar het inschrijvingsgeld blijft gelijk of stijgt zelfs. Het was een reden voor velen om de nieuwe manche in Spa al meteen links te laten liggen. Ondertussen verlaagde de organisatie het tarief (tijdelijk) van 1300 € naar 1100 €, maar in ruil voor 185 km KP lijkt ons dat toch niet zo ‘aantrekkelijk’ als de organisatie wel doet uitschijnen.

Morgen (29 december): van J tot R

  Op de hoogte blijven van onze volgende artikels? Volg ons op Facebook!

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws