www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Het seizoen 2015 van A tot Z (deel 2)
29.12.2015 - 17:26, tekst jeroen d'hulster - foto tom hollebeke

Het einde van het jaar is in zicht en dan passeren onvermijdelijk diverse jaaroverzichten de revue. Ook wij kijken op geheel eigen wijze even terug op het afgelopen seizoen. Aan de hand van het alfabet overlopen we de belangrijkste feiten en prestaties van 2015. In het tweede deel komen de letters J tot R aan bod.

Junior BRC - Het Belgisch kampioenschap voor jongeren kende niet zijn beste jaargang. De kweekvijver wordt kleiner, maar ook het feit dat een R1 niet erg aantrekkelijk is en een R2 te duur wordt speelden niet in de kaart van het Junior BRC. Andy Dewallef won vooral dankzij regelmaat, runner-up Polle Geusens kan volgend jaar herkansen dankzij het optrekken van de leeftijdslimiet.

Kortrijk - De populariteit van de slotmanche van het VAS-kampioenschap neemt niet af, wel integendeel. Inschrijven en betalen is er al een strijd tegen de klok op zich. Het rallycentrum, het parcours en de gehele omkadering zijn naar regionale normen uitmuntend, al zorgden een overvolle deelnemerslijst in combinatie met danteske weersomstandigheden dit keer wel voor een valse noot.

Lefe(b)v(e)re - Twee namen die voor de nodige animo zorgden in 2015: de één nationaal, de ander vooral regionaal. De Fransman was dé smaakmaker in zowel de Rallye de Wallonie als de Condroz. Stadenaar Andy Lefevere was dan weer de man van het voorjaar, met een podium in Tielt en twee VAS-zeges. Ook in Kortrijk bewees de Lancer-piloot dat hij kan meespelen met de R5-wagens.

Maeyaert - De Escort-rijder uit Oekene hoeft ondertussen niet meer voorgesteld te worden. ‘PJ’ Maeyaert zorgde voor spektakel ‘à la Lietaer’ op de proeven, zonder daarbij de chrono uit het oog te verliezen. De revelatie van het jaar pakte in zijn eerste volledige seizoen al meteen de nationale Historic-titel en is van plan deze met hand en tand te verdedigen.

Niels - De rallywereld moest in mei afscheid nemen van een gepassioneerde jonge kerel. Niels Forrest (23) liet een leegte achter bij zijn vrienden van Scuderia Vervica, de organisatie achter de Rally van Wervik. Het werd geen gemakkelijke editie voor hen, maar Niels heeft ongetwijfeld gezien dat het goed was. De duim, die hij als starter vaak naar beneden wees, ging zeker naar omhoog.

Oudenaarde - Eindelijk viel er dit jaar opnieuw rally-actie te beleven in Oost-Vlaanderen, waar Super Stage een compact maar erg geslaagd evenement uit de grond stampte. Het publiek was massaal van de partij, maar zag dat de ‘local heroes’ het geluk niet aan hun zijde hadden. Het was Chris Van Woensel die het palmares mocht openen met zijn eerste en voorlopige enige Lancer WRC-succes.

Princen - Wanneer zijn Peugeot 208 R5 optimaal presteerde, toonde Kris Princen zich meestal de meerdere van Loix en co, maar de Limburger kende dit seizoen alle mogelijke pech. Zonder sortie, ziekte, lekke band en technische problemen had er wellicht meer in gezeten dan één zege. Hopelijk blijft hij de combinatie België-R5 trouw, want geen Princen in de komende titelstrijd zou een groot gemis zijn.

Qualifying Stage – Sinds de invoering van de Qualifying Stage start de Ypres Rally eigenlijk niet langer op vrijdag maar wel op donderdagavond. Zomaar testen is niet langer aan de orde in Nieuwkerke: de toppers moeten er meteen staan om een goede startpositie proberen te veroveren en kunnen nog voor KP 1 een mentale tik uitdelen. Een leuke opwarmer waarbij je best van pech gespaard blijft.

RACB Rally Criterium - Na de TAC Rally braken we hier een lans voor het Criterium, dat nog altijd stiefmoederlijk wordt behandeld door de RACB en diens promotor. Met o.a. de eerste zeges van Renier en Dereu, de comeback van Bosmans, de prestaties van vice-kampioen Catelin en een spannende titelstrijd met T’Joens als winnaar viel er toch heel wat te beleven in dit kampioenschap.

Morgen (30 december): van S tot Z

  Op de hoogte blijven van onze volgende artikels? Volg ons op Facebook!

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws