www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Het seizoen 2015 van A tot Z (deel 3)
30.12.2015 - 19:27, tekst jeroen d'hulster - foto tom hollebeke

Het einde van het jaar is in zicht en dan passeren onvermijdelijk diverse jaaroverzichten de revue. Ook wij kijken op geheel eigen wijze even terug op het afgelopen seizoen. Aan de hand van het alfabet overlopen we de belangrijkste feiten en prestaties van 2015. Het derde en laatste deel kijkt terug van S tot Z.

Straftijd - Meer dan eens zorgden straftijden dit seizoen voor tumult na afloop van een wedstrijd. Zo verspeelde Loix de overwinning in de Rallye de Wallonie nadat hij vlak voor de aankomst in Jambes te laat inklokte. Te vroeg inklokken zorgde voor een nieuwe ‘TK-rel’ in de ORC Rally, waar diverse Historic-rijders door een foutief ingevuld boekje vijf minuten en een mooi klassement verloren.

Tobi - De BMW-rijder uit Wingene zorgde samen met zijn collega’s uit de M-Cup voor het nodige spektakel in het BK. Vandenberghe verteerde de overstap naar de moderne wagens probleemloos en reed de 130i van Schmid naar de titel in groep M. In de M-Cup werd hij nipt geklopt door de immer regelmatige Boulat. Met o.a. twee tweede plaatsen deed hij ook op VAS-niveau van zich spreken.

Uitsluiting - Het uit koers zetten van Verschueren en Van Parijs na een gemiste TK zorgde voor heel wat commotie tijdens de Spa Rally. Velen zullen hun roadbook wellicht iets beter bestudeerd hebben nadien. Ook in Oudenaarde werden diverse teams uit koers gezet, maar dan door de politie wegens o.a. het dragen van een helm op de verbinding.

Veiligheid - Terwijl men in Ieper uitblinkt op het vlak van veiligheid, blijft er vooral aan de andere kant van de taalgrens nog heel wat werk aan de winkel. De Condroz krijgt dan wel een massa publiek te verwerken, toch blijven dezelfde werkpunten er steeds terugkeren. Voldoende grote en logische veiligheidszones voorzien en bekwame piloten aan het stuur van de nulwagens zouden er al een grote stap vooruit zijn.

WRC - De R5-wagens hebben de macht overgenomen, maar de WRC’s zijn verre van verdwenen. Vooral in de Waalse manches zorgden ze voor het spektakel, al moet je al over een recente wagen en de nodige capaciteiten beschikken om nog te kunnen winnen. Met o.a. een restrictor zullen sommige WRC’s verder ingeperkt worden, al zullen ze dan wel weer kunnen meespelen voor de titel.

Xavier - Dat Xavier Baugnet over bakken talent beschikt bewees hij nog maar eens in de Condroz Rally. Met de steun van Renties – dat volgend jaar hopelijk nog enkele kruimels voor hem overlaat? – reed hij naar een vierde plek. Ook die andere Xavier, ‘ZaZa’ Bouche, reed zich bij zijn one-shots in de kijker door o.a. mee te spelen voor de overwinning in de Rallye de Wallonie.

Ypres - In Ieper konden de Belgische toppers het traditiegetrouw opnemen tegen enkele bekende namen uit het EK en zelfs WK. Een iets te gretige Abbring verdween al vroeg uit de wedstrijd en ook Breen, Lefebvre en Bouffier werden één voor één uitgeschakeld voor de overwinning. Loix bleef andermaal overeind in ‘zijn Ieper’ en kon zo zijn al indrukwekkende zegerecord nog wat scherper stellen.

Zepperen – De mooie onverhardproef in de Rally van Haspengouw zorgde voor heel wat spektakel, maar ook voor brokken, die op diverse fronten de spanning uit de wedstrijd haalden. Nog erger was het in de Condroz en Kortrijk, waar sommige stroken door de weersomstandigheden niet echt meer geschikt waren voor rallywagens.

Voilà, tot zover ons jaaroverzicht. Rest er ons enkel nog U nu al het beste toe te wensen voor volgend jaar. Bedankt voor uw bezoek en tot in 2016!

  Op de hoogte blijven van onze volgende artikels? Volg ons op Facebook!

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws