www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Stijn Sonneville wint bij debuut: “Dit smaakt naar meer”
17.03.2016 - 18:09, tekst jeroen d'hulster - foto photo'sport

Zo’n 120 deelnemers, een gesmaakt parcours, geen noemenswaardige incidenten en de ganse dag een vroeg lentezonnetje: hoewel het startveld misschien iets beter kon, kende de Rallysprint van Moorslede een geslaagde jubileumeditie. Na een poll bij onze bezoekers over de meest opmerkelijke prestatie besloten we het knap debuut van Stijn Sonneville eens wat extra aandacht te geven.

Vooraf waren alle ogen gericht op Tim Van Parijs, die zijn gelegenheidsco een makkelijke thuiszege zou gaan schenken... of dat werd toch verondersteld. Pech op de Fiesta R5 van Casier speelde in de kaart van de Nederlandse familie Van Hoof, die met hun snelle Lancers de dubbel scoorden. Van Parijs werd in extremis nog derde voor het Lancer-duo Bécaert-Coene. Daarachter leek een sterke Fredericq Delplace op weg naar Historic-winst, maar na transmissieproblemen ging de zege alsnog naar ‘good old’ Polle Lietaer. De Snor ging meteen ook met de felbegeerde spektakelbeker naar huis, al was Brecht Hoorne zeker een even waardige winnaar geweest.

We kijken echter graag wat verder dan de top-10 en ook daar vielen enkele knappe prestaties en dito chrono’s te noteren. Zo zagen we o.a. Jens Sinnaeve een geslaagd debuut maken met zijn BMW Compact en leek ook Anthony Caron een mooie stap vooruit te hebben gezet. Dieter Declerck toonde zich de beste in F2 met zijn Astra voor een resem R2’s. Dieper in het peloton merkten we dan weer enkele nieuwe namen op die zich in de kijker reden in de kleinere klassen. Zo werd Mathias Bruggeman mooi vierde in Divisie 1-2 en winnaar in klasse A in pas zijn tweede wedstrijd. De Civic-rijder klopte de op papier snellere wagens in klasse C, de populairste categorie waarin debutant Stijn Sonneville al meteen zegevierde.

De keuze voor de meest verdienstelijke prestatie in Moorslede lieten we dit keer over aan de volgers van onze Facebook-pagina, die konden kiezen tussen een tiental genomineerden. Sommigen schakelden hierbij meteen de hulp van hun achterban in en daarbij bleek al snel dat één iemand er bovenuit stak: Stijn Sonneville. Voor velen een nu nog nobele onbekende, maar wie in zijn eerste wedstrijd meteen de drukbezette klasse C wint kan niet anders dan uit het juiste hout gesneden zijn. We maakten dan ook graag even kennis met deze pas 20-jarige neofiet.

“Rustig verder leren”
Sonneville is afkomstig uit Vlamertinge bij Ieper en dan is de link met rally natuurlijk snel gelegd. “Al van kleinsaf aan ging ik naar rally’s kijken en droomde ik ervan om ooit zelf te rijden”, vertelt hij. “Omdat ik nog studeer was ik eigenlijk niet van plan om er zo vroeg aan te beginnen. Maar na een geslaagde navigatierit met mijn copiloot Davy Lepère was hij het die me kon overtuigen om toch de stap te zetten. Davy was eigenlijk de grote drijfveer achter onze deelname. Daarnaast heb ik het geluk dat ze er thuis meteen volledig achter stonden. We besloten om een Peugeot 106 te huren bij Philcars, wat lukte dankzij CPI Tuning, Thijs Motors, Fertrade, Tegelwerken Michael Bruyer en DLC Engineering als sponsors.”

Het duo had voor de wedstrijd één belangrijk doel in gedachten: finishen. “Je weet vooraf niet waaraan je je mag verwachten, alles is compleet nieuw. Ik besloot de ganse dag mijn eigen ritme te rijden en me niet gek te laten maken door de chrono’s van anderen, want ik wou vooral geen brokken maken. Meteen vooraan meedraaien in de klasse was dan ook ver boven de verwachtingen, maar ik besef tegelijk ook dat de weersomstandigheden voor een debuut ideaal waren. Bij regen waren de meer ervaren piloten in het voordeel geweest. Ik heb misschien wel gewonnen, maar was zeker niet de beste”, blijft de student bachelor automechanica nuchter. “Maar de snelheid is er en dat is wel leuk. Ik heb de ganse dag een ritme aangehouden waarbij ik me comfortabel voelde en kende geen enkel warm moment. Er is dus wel nog wat progressie mogelijk.”


Davy en Stijn (rechts) liet zich meteen opmerken met de 106 van Philcars.

Het geslaagde debuut vraagt natuurlijk om een vervolg. “Aanvankelijk was het de bedoeling om één te keer te rijden en te kijken hoe het zou meevallen, maar nu hebben we natuurlijk de smaak volledig te pakken. Aangezien de Rallysprint van de Monteberg in mijn streek ligt zou ik daar graag opnieuw aantreden. Daarna is het de bedoeling eens een volledige rally te rijden om meer kilometers te maken en verder ervaring op te doen. Bij voorkeur wordt dat de Rally van Wervik, al is het afwachten of die te combineren valt met mijn examens. We moeten natuurlijk ook nog de nodige sponsors zien te vinden, wat met ons behaalde resultaat hopelijk wat makkelijker zal verlopen. In elk geval start ik vanaf nu helemaal niet met de gedachte om iedere keer voor de winst te gaan of per se te willen bevestigen. Telkens de aankomst bereiken blijft het hoofddoel, zo leer je het meeste bij”, aldus Stijn Sonneville.

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws