www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Het seizoen 2016 van A tot Z (deel 3)
29.12.2016 - 18:53, tekst jeroen d'hulster - foto tom hollebeke

De wagens staan op stal, de bekers zijn uitgereikt. Het seizoen 2016 is voorbij, maar we sluiten het jaar niet af zonder nog eens terug te blikken met ons jaaroverzicht 'van A tot Z'. Wat viel op? En wie reed zich in de kijker? Het derde en laatste deel kijkt terug van S tot Z.

Snijers – De passie voor de sport moet wel erg groot zijn om op je 58ste nog steeds nieuwe projecten uit je hoed te toveren. Patrick Snijers sprong dit jaar mee op de R5-trein in het BK en merkte dat het steeds moeilijker is om competitief te zijn bij one-shots. Waarom voor hetzelfde budget geen uitgebreider programma met een goedkopere maar spectaculaire wagen – lees: Escort/M3/Porsche – in mekaar steken?

T(s)joen(s) – Pieter Tsjoen reed zijn nieuwe Ford Fiesta R5 meteen naar de overwinning in Wervik. Met foutjes in Ieper en Kortrijk en pech in Oudenaarde en Mont-Blanc verliep het daarna iets minder, maar de Fiesta lijkt hem beter te liggen dan de 208. Stefaan T’Joens blonk opnieuw uit in aanwezigheid door op één na alle (!) VAS- en BK-rally’s te rijden. Het leverde hem een nieuwe VAS-titel in Divisie 1-2 op.

Uitverkocht – De start van de eerste KP van de 6 Uren van Kortrijk vond op een maandagavond ergens in oktober plaats, precies om 21u. Wie zich toen niet voor 21u20 had ingeschreven mocht een startplek vergeten. Een quasi volledig vernieuwd parcours gaf de immense populariteit van deze rally nog een extra boost. Het startveld was opnieuw BK-waardig en grote incidenten bleven dit keer uit, zodat het VAS-kampioenschap terug in schoonheid werd afgesloten.

Verschueren – Meespelen voor de titel en een BK-rally winnen, dat waren de doelen die Vincent Verschueren zich voor aanvang van het seizoen had gesteld. De suprematie van Loix besliste er anders over, maar Tsanne liet o.a. in Ieper en Hoei weer mooie dingen zien. Het ‘motorkapincident’ in Roeselare schakelde hem uit voor de vice-titel. Champagne in Oudenaarde en Kortrijk maakten er toch een geslaagd seizoen van.

Weijs – Er hebben al enkele snelle piloten in de BMW’s van Schmid gezeten, maar wat Hans Weijs Junior er dit seizoen mee liet zien was indrukwekkend. De spectaculaire Nederlander paste als gegoten in de pk-rijke 1-serie. Naast o.a. een vijfde plaats in Tielt werd hij vierde in de East Belgian Rally met zijn eigen Ford Fiesta R5. Volgend jaar met de Fiesta en co Arne Bruneel in Ieper? Het zou ons niet verbazen.

X-factor – In de RACB Rally Challenge konden jongeren zich opnieuw aan een X-factor voor rallypiloten wagen. Dat Guillaume de Mévius als winnaar uit de bus kwam was niet echt een verrassing. De vraag is of een nieuwe campagne in het Junior BRC zijn carrière veel vooruit zal helpen na twee jaar in de hoogstaande Franse 208 Cup. Eigenlijk was het ERC Junior-programma dat Gino Bux ooit kreeg meer zijn ding geweest.

Ypres Historic – Met de Las Vegas Ypres Historic Rally en de Geko Classics Ypres Rally kregen ook de Historic-wedstrijden in Ieper elk een naamsponsor. De wedstrijden blijven echter in de schaduw van de moderne rally en zijn steeds minder een uitdaging op het vlak van uithouding. De nationale wedstrijd telt amper meer kilometers dan een lange VAS-wedstrijd, al gaat er heel wat meer voorbereiding aan vooraf.

Zaza – Xavier ‘Zaza’ Bouche behoorde opnieuw tot de hoofdrolspelers in de Waalse BK-manches. Hij was er steeds de speelkameraad van Vincent Verschueren, die hij in de Wallonie wist te kloppen in de strijd om de tweede plaats. In Spa en Hoei viel hij telkens naast het podium, net na zijn Vlaamse merkgenoot. Net als Verschueren wist hij trouwens ook een regionale rally en rallysprint te winnen met de Fabia R5.

Ons jaaroverzicht zit er bij deze helemaal op, bedankt voor uw bezoekjes en alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Lees nog eens deel 1 en 2 na:
  Deel 1 (van A tot I)
  Deel 2 (van J tot R)

  Op de hoogte blijven van onze volgende artikels? Volg ons op Facebook!

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws