www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Sezoens Review: Alexandre Romain nieuwe BK-leider na zege
23.05.2011 - 12:12, persbericht

Terwijl hij het parcours van de Sezoensrally, met een mengeling van asfalt en onverhard, eigenlijk vreesde, verlaat Alexandre Romain Bocholt toch met de overwinningsbeker. De Cezam piloot deed er dus vier rally’s over om zijn eerste overwinning met de Citroën C4 WRC te behalen. Een prachtige prestatie met nog een leuke mededeling als afsluiter. Door 20 punten op zijn conto bij te schrijven neemt Alexandre Romain de leiding over in het Belgische kampioenschap rally !

Voor Alexandre Romain begon de Sezoens Rally in mineur. Doordat hij geen voorafgaande test had kunnen doen, moest de Cezam-rijder de afstelling voor de rally nog uitvinden met zijn ingenieurs bij PH Sport. “De logica dicteerde dat we de wagen soepeler zouden afstellen en dat we de rijhoogte groter maakten voor een beter gedrag op de stukken onverhard. Maar eenmaal zo afgesteld boezemde de C4 mij geen vertrouwen in, zelfs niet op de geasfalteerde gedeeltes. Ik had de indruk dat ik aan het stuur van een andere wagen zat. Bovenop dit gedrag kwam dan nog een probleem met de intercom en het feit dat de motor vastliep op de tweede proef. Onmiddellijk lagen we 15 seconden achter…”

Maar Alexandre Romain en Bruno Brissart lieten de moed niet zakken, vooral niet omdat Pieter Tsjoen, hun directe tegenstander voor de titel, ook al uit koers was verdwenen nadat hij van de baan was gegaan. Vanaf KP3 markeerde het Belgisch-Franse duo hun eerste scratchtijd om vervolgens op te klimmen in het klassement en de leiding van de rally over te nemen op KP9. Er restten dan nog drie proeven maar Patrick Snijers hield de druk erop, op minder dan één seconde van de Cezam rijder in de Citroën. De zenuwen van beide piloten werden zwaar op de proef gesteld maar Alexandre Romain kraakte niet. Hij was driemaal sneller dan Patrick Snijers en de Cezam piloot ging op pad naar zijn eerste overwinning in het Belgische kampioenschap rally. “Nochtans dacht ik dat alles verloren was op de voorlaatste proef toen ik in het stof van Freddy Loix moest rijden, die een lekke band had gehad. Het was heel stresserend maar zeer leuk om te winnen na een gevecht om enkele tienden van een seconde. Ik ben er mij van bewust dat mijn wagen intrinsiek sneller was dan die van Patrick, maar hij is een oud-winnaar en zijn terreinkennis is beter dan de mijne. We waren dus aan elkaar gewaagd. Snijers was mijn idool toen ik 12 of 14 jaar oud was en ik me begon te interesseren voor de rally. Van hem winnen is ongelooflijk ook al had ik liever Pieter verslagen met gelijke wapens…”

Deze overwinning stuwt Romain naar de kop van het kampioenschap (66 punten tegenover 60 voor Tsjoen). Er wordt dikwijls gezegd dat de eerste overwinning de moeilijkste is en dat de rijder daarna soms de knop omdraait… Alexandre Romain had deze knop al voor Bocholt omgedraaid. “Ik ben nu rustiger en dat heeft opgebracht. Dankzij de coaching van Simon Jean-Joseph heb ik geleerd te relativeren. Ik weet nu dat ik niet op alle proeven de scratch moet rijden om een goed resultaat neer te zetten. De eindbalans van de eerste seizoenshelft is zeer positief met vier podiums, waaronder een overwinning, op vier wedstrijden. Nu moet ik punten halen in Ieper. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen om in de groep N te rijden want met een R4 zou ik me in de klasse van de Super 2000 bevinden en de nieuwe manier van punten geven houdt rekening met de indeling per klasse. Mijn doel voor Ieper is meer punten te scoren dan Pieter Tsjoen.”

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws