www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Voorbeschouwing Geko Ypres Rally
20.06.2011 - 21:30, jdh - foto boutte

Vrijdag nemen op de Grote Markt in Ieper zo'n 120 teams de start van de 47ste Geko Ypres Rally. Het startveld van de Belgische IRC-manche is opnieuw subliem en bovendien behoren twee Belgen tot de absolute topfavorieten. De vraag die iedereen zich dan ook al weken stelt: Loix of Neuville?

Super 2000
Met een 30-tal Super 2000's aan de start bewijst de Ypres Rally opnieuw één van de topafspraken van het IRC-kampioenschap te zijn. Vooraan gaat alle aandacht naar de 'generatiestrijd' tussen Freddy Loix (Skoda Fabia) en Thierry Neuville (Peugeot 207). Scoort de Koning van Ieper zijn zevende zege of moet hij de troon laten aan rijzende ster Neuville?

De andere vaste IRC-piloten maken natuurlijk ook kans, te beginnen met Skoda-rijder Jan Kopecky die reeds wat ervaring heeft in de Kattenstad. Ook Bouffier (Peugeot) en Mikkelsen (Skoda) kunnen gevaarlijk uit de hoek komen. Andere verrassingen komen mogelijk van Wilks (Peugeot), Weijs (Skoda) of ex-winnaar Rossetti (Abarth). Kandidaten genoeg dus voor een top-5 en dan hebben we onze landgenoten Tsjoen (Peugeot), Casier (Skoda) en Debackere (Peugeot) nog niet vermeld.

Een buitenbeentje en onbekende factor is de nieuwe Mini Countryman 1.6 Turbo in handen van Patrick Snijers. Verder zijn er nog de Fiesta's van oa. Maurin, Herbold en Solowow en de Protons van Basso en Andersson.

R4
In de nieuwe R4-klasse gaan slechts twee wagens van start, de Lancers van Van den Heuvel en Eckhaus. Zeker Van den Heuvel kan met de Lancer Evo X R4, een verder geëvolueerde groep N, hoog scoren gelet op zijn talent en ervaring in Ieper.

Groep N
In groep N zien we de terugkeer van BK-leider Alexandre Romain die het in een Lancer Evo X mag opnemen tegen oa. Jonas Langenakens en Anthony Martin. N4 is ook de klasse van de Renaults Mégane RS, in handen van oa. Kris Princen en Cédric Cherain. Verder herbergt de standaardklasse heel wat streekrijders die zich wil laten zien in Ieper: Lefevere (Evo X), Cools (Evo X), Coene (Evo X), Barbier (Impreza N14), Delplace (Evo 9),...

GT
Na de laatste deelnemer in de IRC-wedstrijd gaan de drie vertrouwde GT's uit het BK van start. Het wordt even wachten op Timothy Van Parijs (Porsche 911 GT3), Chris Van Woensel (Nissan 370Z) en Guino Kenis (BMW Z4) maar hun passages zullen zeker de moeite lonen.

Promotiecups
De Citroën DS3 Trophy kan rekenen op de deelname van de jonge Nederlander Kevin Abbring, vorig jaar nog Clio Trophy-winnaar in Ieper. Abbring is wellicht een maatje te sterk voor Caren Burton, Bart Maes, de Brit Harry Hunt en de Italiaan Giovanni Vergnano, de andere DS3-piloten aan de start. In dezelfde klasse komt ook Ghislian de Mévius aan de start, maar hij is de enige met een Peugeot 207 RC.

Citroën zorgt verder voor de deelname van een tiental C2's R2 Max. Xavier Baugnet, Kevin Demaerschalk en Vic Heuninck mogen het daarin opnemen tegen streekrijders Davy Vanneste, Benoit Lacante en Didier Duquesne. In R2 zien we ook nog de deelname van de Skoda Fabia R2 in handen van Matthias Boon, die hiermee in de Rallye de Wallonie reeds heel competitief bleek.

De populairste promotiecup dit jaar is de Fiesta Trophy die maar liefst 15 Fiesta's R2 aan de start brengt. De vaste kampioenschapsrijders, met voorop Arellano, Canal-Robles en Servais, krijgen heel wat gelegenheidsdeelnemers tegenover zich. In de eerste plaats enkele streekpiloten, zoals Priem en Berville, maar ook enkele bekendere namen: Claudie Tanghe en Vincent Verschueren, die dan ook tot de favorieten behoren. Daarnaast staan buiten de Trophy nog enkele buitenlandse Fiesta-rijders van start, waaronder de Zweedse JWRC-piloot Fredrik Ahlin.

  Alle praktische info

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws