www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Ypres: Freddy Loix: "Waarom geen zevende zege?"
21.06.2011 - 18:12, persbericht

Vorig jaar domineerden Freddy Loix en zijn Fabia Super 2000 van het BFO Škoda Rally Team de Geko Ypres Rally. Dit jaar staan ze aan de start met het voornemen het zegerecord – met zes stuks al eigendom van Loix – nog wat scherper te stellen.

Statistieken liegen zelden, een palmares nooit. Het volstaat om een blik te werpen op de erelijst van de Geko Ypres Rally, terecht beschouwd als de belangrijkste wedstrijd van het Belgisch kampioenschap en één van de hoogtepunten van de Intercontinental Rally Challenge, om te begrijpen dat de Limburger van de Westhoek zijn favoriete speeltuin heeft gemaakt. Met zes overwinningen is de rijder van het BFO Škoda Rally Team er de afgelopen jaren tot ware referentie uitgegroeid.

Wat is eigenlijk het geheim om zo een unieke wedstrijd zes keer te kunnen winnen? “Dat ga ik niet aan je neus hangen”, lacht Freddy. “Je moet simpelweg één zijn met je wagen, een totaal vertrouwen in de wegligging hebben, maar ook blind kunnen afgaan op de nota’s die de corijder voorleest. Nergens zijn de grachten zo diep als in Ieper. Je kan er soms met een halve auto induiken, waardoor de bocht een soort ‘banking’ wordt. Maar dat kan je niet overal doen. Eén foutje en je staat bijna gegarandeerd definitief aan de kant.”

Hoewel zijn laatste wedstrijd van 21 mei dateert is Freddy Loix er van overtuigd dat hij vanaf de eerste meters met zijn Fabia Super 2000 op de limiet zal kunnen rijden. , stelt Loix. “Uit ervaring weet ik dat sommige van mijn tegenstanders meteen vol gas zullen gaan. Ik zal vanaf de eerste proef moeten vermijden tijd te verliezen. Maar die uitdaging wil ik best aangaan. Ik hou van deze rally en ik denk dat het wederzijds is. Waarom zou ik geen zevende keer kunnen winnen? Vorig weekend heb ik meer dan 250 testkilometers afgelegd, op twee verschillende, maar heel representatieve testbases. Het weer was wisselvallig, dus kon ik de juiste afstellingen vinden voor droog, vochtig en zelfs doorweekt asfalt. Ik ben er klaar voor.”

De rijder van het BFO Škoda Rally Team beseft hoezeer je jezelf op het hoogste niveau steeds weer in vraag moet stellen. Ondanks zijn zes overwinningen in de Kattenstad trekt hij met een bescheiden en realistische instelling richting Ieper. “Minstens twee rijders hebben dezelfde ambities als ik. Je hoeft er niet aan te twijfelen dat Jan Kopecký en Thierry Neuville het zware geschut zullen bovenhalen, in een poging deze prestigieuze overwinning te behalen. Zoveel te beter voor de toeschouwers, voor het belang van de rallysport en voor de waarde van de hoogste podiumplaats, zaterdagavond op de Grote Markt in Ieper.”