www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Geko Ypres Rally: Zevende overwinning voor Freddy Loix
26.06.2011 - 14:19, jdh

Freddy Loix (Skoda) heeft voor de zevende keer de Ypres Rally gewonnen. Loix werd al vrij vroeg van zijn belangrijkste concurrenten verlost en boekte zo de makkelijkste van zijn zeven Ieper-zeges. Bryan Bouffier (Peugeot) werd tweede voor Hans Weijs (Skoda), die schitterde bij zijn S2000-debuut. Jonas Langenakens (Lancer Evo X) won in groep N en doet met het uitvallen van Tsjoen en Romain de beste zaak in het BK.

Vooraf keek iedereen uit naar een duel tussen Freddy Loix en Thierry Neuville, met Jan Kopecky als mogelijke scheidsrechter. Helaas kwam van deze strijd niets in huis. Kopecky moest in extremis forfait geven nadat zijn co-piloot geblesseerd raakte tijdens een sortie op de shakedown. Thierry Neuville moest dan weer opgeven op de eerste proef nadat een stuk van de ophanging vooraan brak in een koord. Loix was hiermee meteen van zijn belangrijkste belagers verlost en kon snel een mooie voorsprong uitbouwen. Ook de andere IRC-toppers konden geen bedreiging vormen door tijdverlies of een vroege opgave. Mikkelsen (Skoda) ging al op de eerste proef van de baan, Magalhaes (Peugeot) zag zijn motor stukgaan terwijl Bouffier (Peugeot) een kleine sortie maakte.

Loix kon de eerste dag afsluiten met 36" voorsprong op Peugeot-rijder Guy Wilks, die zaterdag veel tijd verloor door enkele lekke banden. 'Fast Freddy' kon op zaterdag controleren en liet de besttijden aan Wilks, Bouffier en Mikkelsen, die opnieuw de start had genomen in SuperRally. Aan de finish had Loix uiteindelijk 1'41" voorsprong op Bouffier, die samen met Loix de beste zaak doet in het IRC-kampioenschap. Loix komt terug aan de leiding de Intercontinental Rally Challenge met 70 punten, Bouffier telt 67 punten.

Na Loix en Bouffier leek Pieter Tsjoen (Peugeot) lange tijd op weg naar een schitterende derde plaats, maar zijn rally eindigde op de verbinding toen hij bij het raken van een paaltje alle koelwater verloor. Bernd Casier (Skoda), in een felle strijd verwikkeld met merkgenoot Hans Weijs Junior, nam de derde plaats over maar het podium in Ieper leek opnieuw vervloekt voor de West-Vlaming. Casier moest aan de kant met een defecte servo waardoor Weijs zich bij zijn Super 2000-debuut naar de derde plaats reed. De Nederlander leek nog even bedreigd door Patrick Snijers (Mini Countryman 1.6T), maar een sortie en lekke band deden hem naar de vijfde plaats terugvallen. De vierde plaats ging zo naar de Pool MichaŽl Solowow in zijn Ford Fiesta Super 2000.

Na zijn lekke banden knokte Guy Wilks zich nog terug naar de zesde plaats. De Brit ging in de laatste proef nog over de Est Karl Kruuda (Skoda), die op zijn beurt Toni Gardemeister (Skoda) klopte met 16". Ex-winnaar Luca Rossetti (Abarth) finishte negende en ging net Nederlands kampioen Bernard Ten Brinke (Skoda) vooraf. Bij de andere Super 2000's noteren we nog de sorties van Betti en Basso en de teleurstellende 15de plaats van Melissa Debackere (Peugeot).

In groep N opende Andy Lefevere (Lancer Evo X) met twee besttijden maar een lekke band op de derde proef deed hem bijna vier minuten verliezen. Anthony Martin (Lancer Evo X) nam even de leiding over maar Jonas Langenakens (Lancer Evo X) zette na een foutje al snel orde op zaken. De Landenaar bleef op kop tot de finish en klopte Martin met 42". Langenakens werd bovendien 14de en derde Belg na Tsjoen en Snijers en doet hiermee een uitstekende zaak in het BK na het uitvallen van Tsjoen en Romain (sortie). Kris Princen werd derde in groep N bij zijn debuut met de Mťgane RS, na een mooi duel met Cťdric Cherain, tot die zaterdagavond nog van de baan ging. Lefevere werd nog vierde voor Barbier (Impreza N14) en Cools (Lancer Evo X).

Kevin Abbring (CitroŽn DS3 R3T) domineerde lange tijd de F2-klasse maar een tijdrovende sortie deed hem een zestal minuten verliezen. De Mťgane RS van Princen was zo de snelste F2 aan de finish terwijl de Ier Doyle (Renault Clio) zegevierde in de R3-klasse. In de CitroŽn Racing Trophy reed Kevin Demaerschalk (C2 R2 Max) van start tot finish aan de leiding. Xavier Baugnet werd tweede op een minuut, Nicolas Damsin derde op anderhalve minuut.

In de Fiesta Sport Trophy toonde Claudie Tanghe zich de snelste maar de Komense drukker streed mee buiten de Trophy. Manuel Canal-Robles leek op weg naar een nieuwe overwinning tot hij van de baan ging. Nikias Priem leek zo op weg naar een thuiszege tot de motor hem in de steek liet. Vincent Verschueren pakte de eindzege voor Kellen en Perrard. Opgaves waren er verder voor Berville (sortie), Vander Schelden (elektronisch probleem), Tommelein (cardan),...

Na de IRC-wedstrijd konden de toeschouwes nog genieten van de passages van drie GT's uit het BK. Na een mooi duel haalde Chris Van Woensel (Nissan 370Z) het met 10" van Tim Van Parijs (Porsche 911 GT3). Guino Kenis (BMW Z4) moest opgeven met een afgebroken wiel.

  Uitslag
  Uitslag GT's

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws