www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Exotic Green Rally: Langenakens van de baan na falende remmen
11.07.2011 - 20:13, persbericht

De eerste buitenlandse uitstap van Jonas Langenakens kende helaas geen positieve afloop. Nochtans was de Exotic Green Rally, tellende voor het Nederlandse Rallyclinic Dutch Open rallykampioenschap, goed begonnen voor de Landenaar. De wedstrijd kende een zeer sterk deelnemersveld in groep N maar toch was het de jonge Belg die het snelst van start ging in de klasse. Dit deed hij nog eens fijntjes over op de tweede en derde proef. Tijdens de eerste servicebeurt in Etten-Leur hadden Jonas en Kenneth bijna een halve minuut voorsprong opgebouwd op eerste achtervolger Johan Faes en bemanden ze de zevende stek in het algemene klassement, zelfs voor Piet Van Hoof in de snelle Evo IV groep A. Toch was Jonas niet geheel tevreden over de wegligging van zijn Evo X en werd tijdens de service gekozen voor een ander bandentype en werd de ophanging aangepast.

Na ongeveer driekwart van de vierde proef te hebben afgewerkt, klokten toeschouwers zelfs een tijdswinst van meer dan 20 seconden op de tweede in de groep N en dit zonder hiervoor grote risicoís te moeten nemen. Helaas koos de pechduivel dit keer voor een zitje in de Belgische Colsoul Evo waardoor het duo na het onverharde stuk volledig zonder remmen viel. In een zware remzone voor een T-situatie trachtte het team nog gestopt te raken door af te remmen op motor en handrem. De snelheid bleek echter te hoog waardoor zij op het einde van de T-situatie rechtdoor schoten. Bij dit manoeuvre werd jammer genoeg een toeschouwer geraakt waarna de wagen in een beek tot stilstand kwam. De proef werd onmiddellijk na dit voorval terecht stilgelegd en de ambulance kwam ter plaatse. Gelukkig bleken de verwondingen bij de toeschouwer goed mee te vallen. Jonas en Kenneth kwamen er met de schrik en stramme spieren vanaf. Jonas blikt nog even terug op het spijtige voorval: ďHet was een rare gebeurtenis, na een onverhard stuk, kon ik nog normaal remmen om een chicane te nemen en een paar honderd meter duwde ik mijn rempedaal tot op de bodem en reageerde de wagen niet. Kenneth had direct in de gaten dat er iets niet klopte en dan hebben we met man en macht geprobeerd om de wagen voor de bocht stil te krijgen wat niet lukte. In een fractie van een seconde heb ik moeten beslissen om de wagen rechtdoor te sturen. In het verlengde van die T-situatie hadden eigenlijk nooit toeschouwers mogen staan want zoiets kan altijd voorvallen. Het belangrijkste is dat die jongen er geen gevolgen aan over zal houden. De wagen is wel redelijk beschadigd maar dat is allemaal op te lossen. Een spijtige zaak want we waren weer goed vertrokken. Het was in het begin toch wel aanpassen want je kan de bochten er echt nergens snijden, iets waar we in BelgiŽ toch het verschil mee kunnen maken. Ook had ik nog nooit eerder in een proef zoals deze in Etten-Leur centrum gereden en ik vond dat eigenlijk wel eens leuk om te doen. We zijn bovendien zeer goed ontvangen door de mensen van de organisatie. We willen zeker en vast nog eens terug komen!Ē

Het ganse team zal nu even op adem komen tijdens een welverdiende zomerrust om er vanaf september weer te staan om de drie resterende manches van het BFO Belgian Rally Championship af te werken.

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws