www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

VAS op zoek naar stewards en baancommissarissen
19.01.2011 - 17:25, persbericht vas

Iedereen weet dat autosport, specifiek rally en rallysprint, erg gevaarlijk kunnen zijn. Het is dan ook de grootste bekommernis van de Vlaamse Autosportfederatie om, tijdens alle autosportwedstrijden in Vlaanderen, de veiligheid te waarborgen én van de piloten én van de toeschouwers. Dat kan alleen maar wanneer deze wedstrijden vakkundig worden gecontroleerd door stewards en veiligheidsmensen die op cruciale punten van het parkoers postvatten om de primaire veiligheid preventief te bevorderen.

Momenteel kampen de organisatoren met een ernstig tekort aan veiligheidsmensen. KP’s, essentiële onderdelen van elke wedstrijd, werden in de voorbije seizoenen afgelast of ingekort en niemand zag dit graag gebeuren. De wet Peeters verplicht baancommissarissen, stewards en veiligheidschefs een opleiding te volgen. Deze opleidingen worden door de VAS georganiseerd in februari en maart. Op 12 februari is er een opleiding in West-Vlaanderen en deze gaat door in de Brandweerkazerne van Poperinge. Op 12 maart is het de beurt aan Antwerpen. Daar gaat de veiligheidsdag door op het Glosso Circuit van Arendonk.

Iedereen die 17 jaar geworden is kan GRATIS aan deze opleidingsdagen deelnemen. Uiteraard wordt in de onderwerpen vooral aandacht besteed aan de veiligheidsaspecten op proeven die op de openbare weg worden verreden (Rally en Rallysprint). Brandbestrijding, EHBO en ook rally technische zaken komen aan bod. De veiligheidsdag wordt afgesloten met een schriftelijke proef, waarna de deelnemer zijn licentie en het boekje ‘Bewijs van Bekwaamheid’ wordt overhandigd. De eerste drie proeven zijn zogenaamde stageproeven, waar de nieuwe baancommissaris en/of steward samen wordt geplaatst met een ervaren persoon. Na deze drie proeven kan je als baancommissaris en/of steward zelfstandig dienst doen op ALLE Belgische proeven.

Een baanpost bestaat altijd uit twee personen en deze ontvangen voor hun vrijwilligerswerk een onkostenvergoeding, afhankelijk van afstand en verreden km. De uitbetaling geschiedt onmiddellijk na de wedstrijd. Het is niet nodig om lid te zijn van een CB-, auto- of veiligheidsclub. Iedereen kan zich als individueel medewerker laten registreren. Je wordt dan door de coördinatoren van de VAS gecontacteerd, of je neemt zelf contact met de coördinator van de proef waaraan je wil meehelpen.

Zowel in Poperinge als in Arendonk worden de nieuwe kandidaten verwacht om 08.00 uur en ’s middags kunnen zij genieten van een gratis maaltijd. Vanaf 13.00 uur vinden in beide locaties de bijscholingen plaats. Er wordt aan de kandidaten gevraagd om op voorhand in te schrijven. Inschrijvingsformulieren op www.vas.be.

Verdere info te bekomen op volgende nummers:
VAS Secretariaat: 0475-596989 - vas.secretariaat@skynet.be
Voorzitter Daniël Verschaeve: 0475-541117 - verschaeve.daniel@telenet.be

Coördinatoren
De Leersnijder JP: 0485-189034 - deleersnijder.jp@telenet.be
Reynaert G: 0475-321752 - geert.reynaert@telenet.be

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws