www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

East Belgian: Romain: "Ik begrijp niet wat er is gebeurd..."
10.10.2011 - 18:48, persbericht

Het duurde niet lang voor Alexandre Romain opnieuw zijn draai had gevonden achter het stuur van de Citroën C4 WRC. Hij was zelfs volop in strijd voor de overwinning in de East Belgian Rally tot de allerlaatste klassementsproef. Helaas, het was één bocht te ver voor het duo Romain-Brissart, dat royaal op weg was naar hun tweede overwinning. Eén bocht die misschien nog verraderlijker was dan de andere op dit parcours, dat door verschrikkelijk slechte weersomstandigheden omgetoverd was in een schaatsbaan. In rally is het kleinste detail soms genoeg om alle resultaten om te keren...

“Ik begrijp nog altijd niet wat er is gebeurd”, verduidelijkt Alexandre Romain daags na de East Belgian Rally. “We hadden weinig gegevens over de problemen die Pieter Tsjoen had. Toen we ons naar de laatste proef begaven wisten we niet dat hij net 13 seconden had verloren in de voorgaande klassementsproef. We hoorden het pas laat en, twee minuten voordat we de start namen van de laatste proef, zei men ons dat Pieter zijn lichtbak kapot was gegaan. Met nog 13 kilometer te gaan en slechts 9 seconden te overbruggen wisten we dat we gewonnen spel hadden en de overwinning voor ons zou zijn. We vertrokken vol vertrouwen en reden in veilige modus. We namen minder risico’s dan in de voorgaande 12 proeven. Helaas, in een lange dichtknijpende bocht ging ik even van de ideale lijn en raakte een boompje dat op 10 centimer van de kant van de weg stond. Dat kwam terecht onder de wagen. Moesten we niet bovenop dat boompje hebben vastgezeten, dan hadden we de proef makkelijk kunnen afwerken... Ik begrijp niet waarom we zo van de baan zijn gegaan. Misschien zat ik teveel aan de binnenkant bij het aansnijden van de bocht... Misschien remde ik niet optimaal genoeg... Ik heb er geen antwoord op. Ik denk echter dat als je het ritme laat zakken je eerder de zaken aanschouwt en dat je concentratie dan verzwakt.”

Alexandre Romain behaalde vijf overwinningen in 12 klassementsproeven en maakte dus een opgemerkte terugkeer aan het stuur van de C4 WRC. Matthieu Bassou, de ingenieur van PH Sport, zei zelfs dat de Cezam rijder een 'super wedstrijd' had gereden. Hij was constant in het ritme van Pieter Tsjoen en Romain maakte geen enkele fout, ook al had hij op KP 3 (Amel) te maken gehad met aquaplaning, wat hem onmiddellijk een tiental seconden had gekost. Het bleek het gevolg te zijn van een bandenkeuze (intermediates) die niet echt aangepast was aan de hevige buien die de streek van Sankt-Vith overspoelden. Ondanks de verloren seconden bedroeg het verschil tussen de twee C4 WRC niet meer dan 33 seconden. De strijd was hevig en Romain had moeten winnen.

“We hadden het niet verdiend dat onze wedstrijd op deze manier eindigde”, zegt een zichtbaar teleurgestelde Alexandre. De opgave van Alexandre Romain beëindigde zijn kansen op de titel. Pieter Tsjoen is de nieuwe kampioen. Toch wil de Cezam-rijder aan de start staan van de Condroz Rally. “Ik werk nu al naar 2012 toe. De Condroz is dus nog niet zeker ook al wil ik er starten om ervaring op te doen met de WRC. We zullen snel beslissen wat we gaan doen.”

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws