www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Ruben Maes met Porsche 911 in BK Historic
31.01.2011 - 17:47, persbericht

Komend seizoen slaat Ruben Maes een andere weg in. De 27-jarige West-Vlaamse Porsche-concessionaris zal met een Porsche 911 SC 3-liter het Belgian ConXioN Historic Rally Championship aansnijden. Het nieuwe speeltje wordt klaargestoomd bij RS Motors, Qvick Motors en Rudy Leblon, terwijl de ervaren Kurt Declercq co-rijder van dienst wordt.

“Na elf seizoenen op rij in Procar (Opel Silhouette), VW Fun Cup, BTCS (BMW Silhouette), Dunlop Endurance Cup, Belgian GT en Belcar (Porsche) heb ik op de eenzitterij na zowat alles gereden en ik ben aan een nieuwe uitdaging toe”, aldus de ex-winnaar van de 24 Hours of Zolder.

“Ik gooi de deur met circuit niet dicht, maar ik wil wel eens iets anders. Ik heb er met verschillende partijen, waaronder Marc Duez, over gesproken en ze geven me overschot van gelijk. Na verschillende titels en overwinningen, waaronder de 24H of Zolder, de 12H of Spa BTCS, de 10 Hours of Zolder, enz. moet ik me niet meer bewijzen op circuit. Ik heb het trouwens ieder jaar moeilijk om me terug op te laden voor een nieuw seizoen op circuit. Nu ik beslist heb om het eens over een ander boeg te gooien en te gaan proeven van rally, voel ik dat de motivatie veel groter is. Uiteraard heb ik samen met Enzo Ide een mooi seizoen achter de rug. Maar deze is zeer ambitieus en wil Europa in. En daar heb ik door mijn drukke beroepsagenda geen tijd voor. Maar de kans is uiteraard niet onbestaande dat je me dit seizoen nog ziet op circuit in wedstrijden zoals de 12 Hours of Spa of de 24 Hours of Zolder. Ik sluit niets uit. Maar momenteel gaat alle energie richting rally. Ik heb bewust gekozen voor de Historic omdat ik enerzijds nog alles te leren heb in rally en ik anderzijds met een Porsche wil rijden. Ik weet dat je met een GT3 ook richting nationaal GT kan gaan, maar dat is misschien iets voor later. Laten we eerst leren gaan en dan pas lopen. De chrono’s van de toppers in Historic zijn trouwens heel snel”.

“Gezien we niet houden van half werk, wordt de Porsche een pareltje. Hij dateert van 1983, mijn geboortejaar, en wordt momenteel volledig ontmanteld en opnieuw opgebouwd. Tegen de eerste rally in Haspengouw zal de wagen nog niet klaar zijn. Ons debuut is voor Tielt in onze achtertuin. Ik weet echt niet wat me te wachten staat. Het is allemaal nieuw voor mij en maak me geen illusies voor de eerste wedstrijden. Er zit geen druk op de ketel. Ik moet niet alleen ontdekken hoe het eraan toe gaat in rally; de afstelling van de wagen en het feit dat ik nu moet luisteren naar een copiloot wordt een grote aanpassing. We gaan opbouwen en zien wel waar we uitkomen. Via Pieter Tsjoen ben ik in contact gekomen met Kurt Declercq. Die heeft een karrenvracht aan ervaring en moet me inwijden in de geheimen van de rallysport. Eén ding is zeker; we gaan ons super amuseren en de prestatiedruk van circuit even achter ons laten”, besluit Ruben Maes.

Co van dienst wordt dus Kurt Declercq die de slagen van de zweep kent als geen ander. Deze 46-jarige ervaren rot uit Wervik heeft een 300-tal rally’s achter de rug en reed een mooi palmares samen met ondermeer Loix, Lietaer, Van Parijs, Verhoestraete en de Franse youngster Victorien Heuninck die twee jaar geleden schitterde in Ieper. “Ook voor mij is dit een nieuwe uitdaging”, aldus Kurt Declercq. “Ik twijfel niet aan de capaciteiten van Ruben. Hij reed een indrukwekkend palmares bijeen en kan dus wel degelijk aan een stuur draaien. Er is natuurlijk nog werk aan de winkel. Je kan circuit niet vergelijken met rally, maar Ruben weet hoe een Porsche reageert en heeft als circuitrijder het voordeel dat hij de ideale rijlijnen kent als we op relatief brede wegen rijden. Ik hoop dat ik mijn steentje kan bijdragen door mijn ervaring. En ondanks het feit dat ik reeds sinds 1989 actief ben al copiloot, heb ik nog nooit genavigeerd in een Porsche. Dus ook voor mij zal het een beetje nieuw zijn. Ik kijk er in ieder geval reeds naar uit. De evolutie bij de Historics heeft de laatste jaren een vlucht genomen en er staat prachtig materiaal op de startgrid. De snelste Historics draaien chrono’s die goed zijn voor een plaats binnen de top 15 van de moderne wagens. De sfeer is heel gemoedelijk, maar eens op de KP wordt er gereden op de snee van het mes. Het wordt dus geen fluitje van een cent. Ook naast de wedstrijd moet het klikken tussen piloot en copiloot. Er zijn ondermeer de voorbereidingen, de verkenningen, de rally, enz. We zullen dan ook veel tijd met elkaar doorbrengen. En met Ruben zal dit zeker lukken. En om een feestje te bouwen na de rally zijn ze ook niet vies bij de familie Maes.”

Niet alleen voor Ruben en Kurt, maar ook voor Erik Qvick is het een nieuwe uitdaging. “Ik ben heel gecharmeerd met deze opdracht. Het is eens iets anders dan BMW, maar ik ben zeker dat we ook dit tot een goed einde kunnen brengen. Ik kan in ieder geval vertrekken van een zeer frisse wagen en dus een uitstekende basis. Maes kennende moet het in orde zijn en er zal worden gewerkt met goed materiaal. Daardoor is dit ook een uitstekende reclame voor mijn winkel. We zullen ook de assistentie verlenen tijdens de rally’s”, aldus wagenbouwer Erik Qvick.

De motor wordt onderhanden genomen door Rudy Leblon. Het wordt dus een volledig West-Vlaams onderonsje. Al deze elementen samen moet een explosieve coctail geven.

De voorlopige kalender van Ruben Maes
TAC Rally Tielt Sezoensrally Bocholt Ypres Historic Rally Omloop van Vlaanderen East Belgian Rally Rally van de Condroz

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws