www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Luxemburg CitroŽn Trophy: Burton en Foxius aan het feest
16.10.2011 - 12:48, persbericht

Burton 2de algemeen en kampioen
Na een moeizaam eerste deel van het seizoen, met enkele mechanische problemen, heeft Caren Burton zich goed herpakt sinds de zomervakantie. Na een onberispelijke wedstrijd in Roeselare, zette hij een prachtige prestatie neer in Luxemburg, waar hij zijn CitroŽn DS3 R3 naar de twee plaats algemeen stuurde, achter de Subaru van Olivier Collard, de voormalige smaakmaker van de promotieformules van CitroŽn die de wedstrijd domineerde.

Aanvankelijk was Bruno Thiry met een andere DS3 R3 de belangrijkste tegenstander van Collard, maar op de tweede proef ging Bruno vlak voor de finish van de baan. "Ik herinner me niet meer wanneer ik nog eens een wagen beschadigde," vertelde Bruno meteen na zijn sortie. "Dat moet al zes of zeven jaar geleden zijn!" Met een straftijd van bijna zeven minuten, zette hij de wedstrijd toch verder voor de eer en het spektakel. Onderweg reed hij nog twee snelste tijden algemeen. Caren Burton reed misschien wat minder doortastend, maar hij ontweek wel alle valstrikken van het erg selectieve parcours en pakte de overwinning in de categorie R3, waardoor hij de eindzege in de DS3 Trophy veilig stelde. De Fransman Paternot, die buiten de CitroŽn Trophy reed, stuurde nog een andere DS3 R3 naar een algemene podiumplaats.

Foxius voor eigen publiek; Baugnet kampioen
De CitroŽns animeerden niet alleen de strijd voor de overwinning, maar ze verzorgden ook het grootste deel van het spektakel. De strijd voor de overwinning in R2 was bijzonder spannend. Twee proeven voor de finish bedroeg het verschil tussen Ronny Foxius en Nicolas Damsin amper een seconde. Foxius, bijzonder gemotiveerd in eigen land, vergrootte zijn voorsprong op de volgende proef en eindigde met een snelste tijd. Daarmee behaalde hij zijn tweede overwinning van het jaar, na zijn eerdere zege in de Sezoensrally.

De snelste van de C2-R2 Max piloten was eens te meer Kevin Demaerschalk. Na een indrukwekkende 2de tijd algemeen op de vierde proef, stond Demaerschalk op een onverhoopte 2de plaats algemeen na de eerste avond. Helaas brak hij op de eerste proef van de tweede dag een velg. Kevin moest het wiel wisselen en verloor meer dan zeven minuten. Na zeven snelste tijden bij de C2-R2's, strandde hij uiteindelijk net achter Bruno Thiry op de 18de plaats. Helaas leverde het de piloot uit Hoeilaart niets op in de CitroŽn Trophy. Xavier Baugnet kreeg vroeg in de wedstrijd 20 seconden straftijd na een politiecontrole. Hij slaagde er nooit in om die achterstand in te halen. Xavier had ook geen behoefte om overdreven risico's te nemen, want de zes punten verbonden aan de derde plaats waren voldoende om de eindzege in de CitroŽn Trophy C2-R2 veilig te stellen.

Na een uitstekend wedstrijdbegin, waarin hij de snelste tijden deelde met Demaerschalk op de eerste zes proeven, verloor Nicolas Damsin zaterdagochtend 30 seconden door een haperende gasklep. Nicolas werd slecht geÔnformeerd en had de sterke chrono's van Ronny Foxius niet in de gaten. De Luxemburger liet deze kans niet liggen. "Deze overwinning in mijn land doet me natuurlijk enorm plezier," juichte de Luxemburger. "Wat mijn zege nog mooier maakt, is het feit dat ik niet met speciale benzine rij, in tegenstelling tot mijn tegenstanders. Dat maakt toch een aanzienlijk verschil in vermogen. Wat het parcours betreft, dat kende ik niet beter dan de andere deelnemers. Ik woon immers in het Noorden van Luxemburg en ik was nog nooit in deze streek geweest."

Klassement CitroŽn Racing Trophy Belux 2011
Cat. R3: 1. C. Burton 18; 2. R. Auquier 10; 3. C. De Cecco 8.
Cat. R2: 1. X. Baugnet 32; 2. R. Foxius en N. Damsin 20: 3. K. Demaerschalk 10.

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws