www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Complete voorbeschouwing Rally van Haspengouw
22.02.2012 - 21:12, jdh - foto boutte

Na een voorproefje in Spa vorig weekend ontwaakt het Belgische rallycircus dit weekend pas echt uit zijn winterslaap. Het BFO BRC opent in Landen met de Rally van Haspengouw, het decor voor een nieuw duel Tsjoen-Snijers met een achtste Belgische titel als uiteindelijke inzet.

TRCH wist een 40-tal teams naar Landen te lokken voor de openingsmanche van het BFO BRC. Weinig kwantiteit maar wel kwaliteit in de fruitstreek met niet minder dan zes WRC's aan de start: het duo Tsjoen-Snijers en vier wagens uit de NCRS-stal. Voor Pieter Tsjoen (CitroŽn C4 WRC) en Patrick Snijers (Mini JCW WRC) wordt deze rally de eerste aflevering in hun onderlinge strijd om dit seizoen een achtste Belgische titel binnen te halen. Met het voorspelde droge weer en een hogere topsnelheid heeft Tsjoen alvast de beste kaarten in handen. Wie mogelijk opnieuw voor een verrassing kan zorgen in Landen is thuisrijder Jonas Langenakens, die in extremis met de NCRS-Focus WRC '08 aan de start komt nadat de Impreza WRC S10 nog voor een testsessie de geest gaf. Een tweede speerpunt bij NCRS is Mathias Viaene in de Impreza WRC S12. Naast deze vier vaste BK-rijders gaan Geert Beauprez en Wim Soenens voor de gelegenheid van start met respectievelijk de NCRS-Impreza WRC S9 en S5.

De Haspengouwrally wordt ook het langverwachte debuut van de Godrive-Polo's in handen van Vincent Verschueren en Tuur Vanden Abeele, beiden voormalige Historic-kampioenen. Dankzij Jos Hermans (Lancer Evo X R4) als derde deelnemer kunnen ze volle punten scoren in hun Klasse 2. In Klasse 3, voorheen bekend als 'groep N', mogen we ons aan een duel verwachten tussen thuisrijder Bob Colsoul (Lancer Evo X) en Stťphane Lhonnay (Lancer Evo 9), zonder evenwel de steeds snellere Marc Streel (Lancer Evo X) uit het oog te verliezen. In de GT-klasse staat Timothy Van Parijs (Porsche 911 GT3) tegenover Guino Kenis (BMW Z4). Hun vroegere speelkameraad Chris Van Woensel is naar de Heli-BMW 130i overgestapt, waarmee hij in groep M de strijd aangaat met Hubert Deferm (BMW M3). In de onderbezette F2-klasse vallen vooral de namen van Matthias Boon (Fabia R2) en Geoffrey Vander Schelden (CitroŽn DS3 R3) op.

De Rally van Haspengouw is ook de eerste manche van het Belgian ConXion Historic Rally Championship waaraan een 20-tal wagens deelnemen. Naast Gunther Monnens in een Ford Sierra Cosworth is het in deze categorie ook uitkijken naar Glenn Janssens (Porsche 911) en thuisrijder Dirk Deveux (Escort MK 2).

In de eerste manche van het RACB Criterium worden 37 wagens aan de start verwacht, met opnieuw een armada Lancers als favorieten. Zo nemen Kris Cools en Erik Deveux (Evo X) het op tegen Jean-Yves Laruelle en Alain Renkin (Evo 9). Niet te vergeten zijn de Subaru's van Cornelis en Bal en de snelle achtertrekkers van oa. Boulat (BMW M3), Heusdens (BMW M3), Diels (BMW M3), Claesen (BMW Compact), Vermeulen (Ascona),... (deelnemerslijst BK & Criterium)

Parcours & Timing
TRCH herwerkte de proeven tot een format van 3x4 proeven en nog een ronde van twee proeven. Na de start op het podium om 8u gaat het naar Walshoutem, gevolgd door 'scheidsrechter' Halle-Booienhoven (14,75 km), Zepperen met het vele onverhard en Gelmen. Het Criterium rijdt twee ronden en twee proeven na de nationale wedstrijd. (timing)

Rallycentrum & Inkom
Het rallycentrum bevindt zich niet langer op de industriezone rondom de gebouwen van Colsoul Rallysport maar wel op de voormalige militaire basis EMI22 (Hanuitsesteenweg 80 in Landen). Een programmaboekje kost 5 Ä en een algemene inkomkaart 20 Ä, per proef betaal je 7 Ä.

LIVE resultaten www.rallytiming.nl
LIVE rallyradio via Trudo FM op 105.2 FM of www.trudofm.be

Website organisatie: www.rallyvanhaspengouw.be.

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws