www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgiŽ

Voorbeschouwing 29ste Rallye de Wallonie
25.04.2012 - 21:06, jdh - foto

Vrijdagavond wordt in Jambes de aftrap gegeven van de derde manche van het BFO Belgian Rally Championship. De Rallye de Wallonie is een klassieker op de kalender en met drie wedstrijddagen meteen ook de langste van het seizoen. Pieter Tsjoen kan er al voor de achtste keer zegevieren.

Zeven zeges in Namen en reeds twee op twee dit seizoen: Pieter Tsjoen (CitroŽn C4 WRC) vertrekt ook nu weer als topfavoriet. Op de snelle proeven rondom Jambes is zijn tweeliter met hoge topsnelheid trouwens nog extra in het voordeel tegenover de nieuwe 1.6 WRC's waarover oa. Patrick Snijers (Mini) beschikt, zijn belangrijkste tegenstrever in het BK. Het duo zal meer nog dan in de vorige manches rekening moeten houden met Jonas Langenakens, die opnieuw de Ford Focus WRC van NCRS bestuurt. Een andere outsider is ongetwijfeld ex-winnaar Mathias Viaene (Impreza WRC S12), die dringend punten moet scoren na twee nulscores. Een vijfde vertrouwde BK-rijder die in de top-5 kan meedraaien is David Bonjean in de Peugeot 307 WRC van het Franse team GPC.

Philippe Stťveny brengt voor de gelegenheid een tweede CitroŽn C4 WRC aan de start maar zal ongetwijfeld een aanpassingsperiode nodig hebben, net als Stťphane Lhonnay die zijn WRC-debuut maakt met een BMA-Octavia. Xavier Bouche brengt nog eens zijn Subaru Impreza WRC S5 aan de start. Dit 'tweede peloton' bevat wellicht enkele referenties voor de Nederlandse WRC-rijders die punten komen sprokkelen voor hun kampioenschap: Bolhaar (Fabia WRC), Schilt (Impreza WRC S14) en Van Loon (Fiesta WRC).

In Super 2000 slechts drie deelnemers, met naast de Godrive Polo's van Verschueren en Vanden Abeele ook de 207 van Cracco. Bij de achterwielaangedreven wagens in GT en groep M belooft de strijd iets intenser te worden, met de Porsches van Van Parijs en Lejeune tegenover de BMW's van Van Woensel en Kenis. De Cecco, Colsoul, Collard, Martin en Streel zijn de blikvangers in groep N ofte Klasse 3. De Wallonie is ook de eerste manche van de CitroŽn Racing Trophy (met oa. Burton, Demaerschalk en Auquier in een DS3) en Fiesta Sport Trophy (met Baugnet, Arellano, Radoux,...). Het Historic-veld wordt aangevoerd door Monnens, Debyser, Maes, Janssens,...

Het RACB Rally Criterium gaat dit jaar op zaterdagavond van start, de hoofdbrok volgt op zondag. Kris Cools en thuisrijder Alain Renkin, de belangrijkste titelkandidaten, zijn ook nu weer de favorieten in hun Lancers. Oa. Bouts, Sacrť en Boulat kunnen bij droog weer een rol van betekenis spelen in hun WRC's terwijl ook de snelle F2's van oa. Meyer (Clio R3), Lťonard (Clio) en Vermeulen (Corsa Kit Car) kunnen verrassen.

  Alle praktische info

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws